SCD - GAPS

 



haasהתכנית התזונתית של GAPS מספקת את הגישה המקיפה ביותר לשיפור תסמינים במערכת העיכול.



היסטוריה וכבוד

התכנית בנויה על עבודתם של כמה אנשים :



הראשונים הם זוג רופאים בשם Dr. Merrill P. Haas ו- Dr. Sydney Valentine Haas שטיפלו בהצלחה באלפי חולים עם ציסטיק פיברוזיס ובאלפי חולי צליאק וכן במחלות מעי שונות. ב-1951 פרסמו את הספר המצולם מעלה "טיפול במחלת צליאק". גישתם היתה תזונתית, כשתשומת הלב היתה על מניעת צריכה של פחמימות מסוימות ועמילנים. לצערנו תכניתםו די נשכחה לשנים רבות בעקבות פריצת התרופות הפרמצטיות לעולם. דר' האס נפטר בשנת 1964. 




 

Elaine_Gotchallבשנות הששים גילתה את הדיאטה אשה אמריקאית בשם Elain Gotchall כשהיא חיפשה תרופה לבתה החולה בקוליטיס. בתה טופלה על ידי דר' האס ב-1958 והחלימה. אליין התלהבה, הלכה ללמוד ובהמשך  ארגנה את החומר של דר' האס ושכללה אותו לספר בשם 'לשבור את מעגל הקסמים' – Breaking The Vicious Cycle (לצאת ממעגל הקסמים) . כך יצאה התכנית אל הקהל הרחב. הדיאטה שהיא השיקה נקראת "דיאטת הפחמימות הספציפיות (המיוחדות)" או Specific Carbohydrate Diet. על כריכת ספרה כתוב "דיאטה לקרוהן, קוליטיס, דיברטיקוליטיס, צליאק, סיסטיק פיברוזיס ושלשול כרוני". אליין גוטשל המשיכה לטפל ולתמוך באנשים ברחבי העולם עד מותה בשנת 2004. הספר תורגם לעברית.

דיאטת SCD הפכה למוכרת מאד בכל העולם בין חולי קרוהן, צליאק, קוליטיס  ועוד מחלות רבות, המוצאים באמצעותה הקלה למחלתם. 



nats_pics6_225x300__1_בסוף שנות התשעים Dr. Natasha Campbell McBride חיפשה פתרון לבנה שאובחן באוטיזם, ונשענה על המידע של אליין גוטשל ושל דר' האס בכדי לטוות תכנית מצליחה עבור בנה. בעקבות כך ובעקבות מאות טיפולים במקרים נוירולוגיים ופסיכיאטריים יצרה את המושג GAPS וכן את התכנית התזונתית של GAPS וכתבה את ספרה, Gut and Psychology Syndrome. עם הזמן, כשהתרבו העדויות על השפעתה החיובית של התכנית על אין ספור בעיות אחרות, המושג הורחב ל -Gut   and Physiology Syndrome. בכל מקרה ראשי התיבות הם GAPS. 

במשך כל זמן פיתוח התכנית היתה ד"ר קמפבל מק'ברייד בקשר ובהתייעצויות הדדיות עם אליין גוטשל.




מה ההבדל  בין SCD ל-GAPS ?

ובכן אני מוצאת מספר הבדלים:

עיקר ההבדל בין ה-SCD ל-GAPS הוא בשימוש במוצרי החלב. SCD מאפשרת מוצרי חלב חסרי לקטוז מהתחלת התכנית – ביוגורטים, שמנת חמוצה וגבינה. הלקטוז במוצרים אלו מעוכל על ידי הבקטריות הטובות בתהליך התסיסה של היוגורט, מה שהופך את החלב לקל יותר לעיכול. דר' נטשה קמפבל מק'ברייד טוענת שנכון הוא שהלקטוז נעכל בתהליך ההתססה אך הוא אינו מהווה את הבעיה מלכתחילה. הקזיאומורפינים המגיעים מעיכול לא תקין של חלבון החלב, קזאין, עוברים את קיר המעי לזרם הדם ועוברים את מחסום הדם-מח ובכך משפיעים על פעילות המח. מוצרי החלב מהווים בעיה גם בגלל יכולתן לגרום לאלרגיות ואי סבילויות למזון. כאשר מסירים את מוצרי החלב מתזונתו של ילד אוטיסט או מזו של מבוגר עם סכיזופרניה, השינויים יכולים להיות מדהימים למדי. הרבה מדווחים על תקשורת טובה יותר, קשר עין, החלמה של אקזמה, שיפור באסתמה ושיפורים בהתנהגות חברתית..

בספרה של דר' נטשה קמפבל-מק'ברייד יש הדרכה על מתי וכיצד לשלב מוצרי חלב מותססים ושומן מחלב בתזונה. 


הבדל נוסף הוא בשימוש בפרוביוטיקה בתכנית. אליין השתמשה רק בזן אחד של חיידקים פרוביוטיים ואילו דר' קמפבל מק'ברייד מדגישה את הצורך בריבוי זנים ובפרוביוטיקה טבעית.


בנוסף, התוכנית של דר' נטשה קמפבל מק'ברייד מעוגנת היטב במאות מחקרים מדעיים.

אחד ההבדלים הפרקטיים הוא ש-GAPS בנויה בשלבים פשוטים המתחשבים במצבו ההתחלתי של המטופל ובכך מקלים על יישום התכנית. אליין גוטשל לא כתבה שלבים לתכנית, אז ל-SCD החלו לבנות שלבים ממשיכיה של אליין גוטשל, וקצת פחות ברור מה יש לעשות.


כך או כך, בדיעבד SCD אימצה תכנים של GAPS, החדשה יותר, ולא תמיד אפשר למצוא את ההבדלים.

התכנית התזונתית של GAPS , אם כך, מספקת גישה תזונתית מבריאה לרגישויות אלרגיות, פעילות לא תקינה של המעי ולהרבה מצבים פסיכולוגיים ופיזיולוגיים הנובעים מכך.

יצירת קשר
/>