הזנה לעומת ניקוי / ד"ר נטשה קמפבל-מק'ברייד
הלן, בחורה בת 21 הובאה אל הקליניקה שלי בידי דודתה המודאגת. הלן היתה בתת משקל מסוכן והמשיכה לרדת במשקל מידי יום. היא היתה בחורה גבוהה – 185 ס"מ ושקלה 51 ק"ג. נראה שהיתה מאד יפה, אבל עכשיו נראתה כחושה, חיוורת, עיניה עמומות וקולה רפה.
הלן גדלה בארץ אחרת והגיעה לאנגליה ללמוד באוניברסיטה. בבית בו גדלה לא היו מזונות מתועשים. אז, הלן גדלה על מזון שבושל בבית ממצרכים טריים שגודלו באזור : בשר טרי, ביצים טריות, וחלב מלא וטרי היוון חלק גדול מהדיאטה שלה. תמיד היתה בריאה מאד. כשהגיעה לאנגליה פיתחה מהר מאד סלידה מדיאטת הג'אנק פוד של חבריה הסטודנטים והחליטה לאכול מזון בריא. במהירות עברה על הספרות הפופולרית, ממנה הגיעה למסקנה ש"הדיאטה הבריאה" ביותר היא צמחונית ודלת שומן. אז, הלן החלה לבשל לעצמה את המזון שלה מדגנים מלאים, שעועיות, עדשים, אגוזים, הרבה ירקות ופירות. היא שתתה רק מים ומיצי פירות. השמן היחיד שאכלה היה קצת שמן זית וחמאת בוטנים. היא לא אכלה כלל מזון מהחי והשתדלה לאכול רק מזונות אורגניים. החלה לעשות יוגה ונהנתה מזה.
אחרי כמה חודשים על הדיאטה הזו המחזור שלה פסק והחלה לאבד משקל. לא נראה שמשהו מכל זה הטריד אותה ו"היא הרגישה טוב". כשנסעה הביתה לבקר את הוריה הם הזדעזעו מאיך שנראתה וצלצלו לדודתה באנגליה וביקשו עזרה. כך הגיעה אלי. בזמן ההתייעצות איתי הלן היתה על 'ה'דיאטה הבריאה' שלה כבר יותר משנה.
אז מה קרה להלן? היא לא היתה על הדיאטה הכי בריאה בעולם, שכולנו היינו צריכים לשאוף לחיות עליה? זה מה שאומרים לנו הרשויות וערוצי התקשורת. ומה עם כל המחקר שמראה שדיאטה טבעונית מורידה לחץ דם, עוזרת להתאושש מסכרת וממחלות כרוניות אחרות? מה עם הפרוטוקול של גרסון לסרטן ומחלות אחרות, שהוא טבעוני טהור? מה עם פרוטוקולים אחרים לסרטן שרובם טבעוניים? הפרוטוקולים האלו מראים שיא של הצלחה.
בואו וננסה להבין את כל העניין
הלן היא בחורה אינטליגנטית והדבר הטוב הראשון שעשתה היה להפסיק לאכול את כל המזונות המתועשים. להמצאות מעשי ידי אדם אלו הארוזות באריזות צבעוניות אין זכות להיקרא בשם האצילי 'אוכל'. הם מהווים את השורש של מגיפת המחלות הניווניות המודרניות. לא נבזבז כלל זמן על מזונות מתועשים. אסכם את הנושא בציטוט של Barry Groves : "האדם הוא הגזע היחיד שהוא מספיק חכם כדי לייצר לעצמו את האוכל ומספיק טיפש כדי לאכול אותו". בכדי שתהיה לנו בריאות טובה עלינו לאכול את מה שאמא טבע יצרה, לא האדם. לאמא טבע לקח ביליוני שנים לעצב את גוף האדם ובאותו זמן לעצב את כל המזונות המתאימים לשימוש הגוף. איזו יהירות זו מצד האדם לחשוב שהוא יודע טוב יותר מאמא טבע אחרי שהתעסק במזון במעבדה במשך כמה שנים.
אוכל מהצומח לעומת אוכל מהחי
אמא טבע סיפקה לנו שתי קבוצות של מזונות: מזון מהצומח ומזון מהחי. שתי הקבוצות האלו עובדות באופן שונה בתוך הגוף ויש חשיבות לצריכה של שתיהן. האדם הוא אומניבור: התפתחנו על כדור הארץ כשאנו אוכלים כל מה שיכולנו למצוא בסביבה המיידית שלנו – צמחים וחיות. זה מה שחוקרים כמו וסטון פרייס אישרו במחקרים המעמיקים על תרבויות מסורתיות סביב העולם. נסתכל על שתי קבוצות מזון אילו של מזון טבעי בפירוט נוסף.
כל האנרגיה על הכדור שלנו ממוחזרת, בעוד אנרגיה חדשה מגיעה מהשמש. בכדי לאגור את אנרגיית שמש ולהפוך אותה לחומר ממשי מוצק אמא טבע תכננה את הצמחים – יש להן את פעולת הפוטוסינתזה ההופכת את אור השמש לכלורופיל הבונה את החומרים הצמחיים. הקבוצה השניה של יצורים על כדור הארץ הצורכת את אנרגיית השמש בצורה של צמחים היא אוכלי העשב – חיות שתוכננו ועוצבו כך שיאכלו חומרים צמחיים. בכדי שאוכלי עשב יאכלו צמחים ויפיקו מהם חומרים מזינים אמא טבע ציידה אותם במערכת עיכול מיוחדת בעלת כרס פנימית (rumen). מערכת עיכול זו היא מאד ארוכה, עם מספר קיבות מלאות בבקטריות שוברות-צמחים. כך שזו לא הפרה (או כל אוכל צמחים אחר) שמעכלת את העשב אלא הבקטריות שבקיבות שלה.
בכדי לצרוך את אנרגיית השמש בצורה של חיות אוכלות עשב, אמא טבע יצרה את הקבוצה הבאה של בעלי חיים, הטורפים. שועלים, אריות, נמרים, זאבים וכו' אינם יכולים לעכל חומר צמחי כיוון שהם מצוידים במערכת עיכול שונה. מערכת העיכול של האדם דומה לזו של בעלי החיים הטורפים: יש לנו רק קיבה קטנה אחת, ללא בקטריות בתוכה. בעצם הקיבה שלנו תוכננה לייצר חומצה ופפסין שהם חומרים המסוגלים לפרק רק בשר, דגים, חלב וביצים. כשהמזון נע אל מחוץ לקיבה אל המעי, אנזימי לבלב ומרה מתווספים לתערובת על מנת להמשיך ולפרק את המזון ובכדי לספוג אותו. בקיצור, מערכת העיכול שלנו תוכננה כך שתוכל להתמודד בצורה הטובה ביותר עם מזון מהחי. אנשים ידעו זאת במשך אלפי שנים. הם ידעו שהמזונות המזינים ביותר עבורם הגיעו מבעלי חיים. הם אכלו צמחים רק כתוספת לבשר או כשמזון מהחי היה במחסור זמני.
מה עם כל ספרי התזונה הדוגלים בצמחונות ובטבעונות?
אבל מה עם כל המחקרים בספרי התזונה הפופולריים המראים שצמחים הם מלאים בחומרים מזינים? אכן, כשאנו חוקרים במעבדה צמחים שונים, הם מראים כמויות גדולות של ויטמינים, שומנים, חלבונים ומינרלים. ואז המידע הזה מתפרסם בספרות התזונתית ויוצרת בלבול. למה? כי במעבדה אנחנו יכולים להשתמש בשיטות שונות ובכימיקלים שונים בכדי למצות חומרים מהצמחים, כלים שלגוף שלנו אין אותם. המעי האנושי הוא בעל יכולת מאד מוגבלת לעכל צמחים ולהוציא מהם חומרים מזינים שימושיים. אנשים ידעו שמזונות צמחיים הם קשים לעיכול, זו הסיבה שכל התרבויות המסורתיות פיתחו שיטות הכנת אוכל שנועדו להוציא יותר תזונה מהצמחים והפוך אותם ליותר קלים לעיכול: למשל התססה, לתיתה, הנבטה ובישול. לצערנו, בעולמנו המודרני נשכחו הרבה משיטות אילו והוחלפו במתכונים המתאימים לאג'נדה של תעשיית המזון.
ואם אנחנו מכינים ומבשלים את הצמחים כיאות, אנחנו לא יכולים לחיות עליהם? האמת היא שזה בדיוק מה שהלן ניסתה לעשות: היא הכינה את כל האוכל בעצמה מחומרים צמחיים טבעיים. היא בישלה אורז, שיבולת שועל, קינואה, וכוסמת. היא אפתה את הלחם בעצמה, בישלה שעועית ועדשים ונישנשה אגוזים, שקדים ו פירות ואכלה המון ירקות. אז למה היא נכנסה לצרות? בואו נראה.
גוף האדם (ללא המים) עשוי ברובו מחלבון ושומן (כמעט חצי חצי), אילו הם ה'לבנים והטיח' שמהם עשויים השרירים, העצמות, המח, הלב, הריאות, ואיברים אחרים. ניתוח מעבדתי של מזון צמחי ומזון מהחי מראה שהחלבון והשומן הטוב ביותר מגיע מבעלי חיים. הרכב חומצות האמינו של חלבון בעלי החיים הוא מתאים לגוף האדם כשהרכב חומצות האמינו במזון שמקורו צמחי אינו שלם ואינו מתאים לפיזיולוגיה האנושית. אותו הדבר עם שומן: שומן מהחי הוא בעל הרכב שמתאים לשגשוג גוף האדם, בשעה ששמנים מהצומח אינם מתאימים ברובם. אז כשמדובר בהזנה של הגוף ובניה של רקמות ומבנים בגוף, מזונות מהחי הם הטובים ביותר והיחידים שמתאימים לכך.
כדי לבנות צריך חלבונים ושומנים
בגוף האדם יש תהליך נפלא הנמשך מהרגע בו נוצרת ברחם ועד הרגע של המוות, והוא התחדשות תאים. תאים בגופך (בכל הרקמות והאיברים) מזדקנים כל הזמן, מתים ומוחלפים על ידי תאים שזה עתה נולדו. באופן הזה הגוף מתחזק את עצמו, מצעיר את עצמו ומתקן כל נזק. בכדי שהגוף יוכל לייצר את כל אותם תאים צעירים הוא זקוק לאבני בניה – חלבונים ושומנים. אבני הבנין הטובים ביותר להזין את תהליך התחדשות התאים באים ממזונות מהחי: בשרים, דגים, ביצים ומוצרי חלב. ילדים בתקופת הגדילה זקוקים להרבה חומרי בנין עבור גופם ולא רק עבור התחדשות תאים אלא לגדילה, כך שמזונות מהחי צריכים להוות חלק חשוב מהדיאטה שלהם. מלבד תפקידם המזין, מוצרים מהחי מספקים אנרגיה לגוף, בעצם מקור האנרגיה הטוב ביותר עבור רוב התאים הוא שומן.
אחד האיברים היותר רעבים בגוף האדם הוא המח: הוא סופג בין 25%-45% מכל החומרים המזינים הצפים בדם. הגוף משקיע מאמץ גדול בהאכלת המח במשך 24 שעות ביום, בכל יום. בניגוד לדעות המקובלות המח צריך הרבה יותר מאשר רק אנרגיה בצורה של גלוקוז: זהו איבר פיזי הזקוק גם הוא לתהליכי התחדשות תאים עם חלבונים איכותיים ושומן. המח הוא אבר מאד שומני, כך שהוא זקוק להרבה שומן באיכות גבוהה בכדי להיות מוזן היטב. בנוסף לכך, המח מייצר נוירוטרנסמיטרים, הורמונים ומאות מולקולות פעילות נוספות שהן ברובן חלבונים: המח זקוק לאבני בניה על מנת שיהיה לו ממה לבנות. שוב, אבני הבניה הטובות ביותר באות ממזון מן החי. בקליניקות שלנו אנחנו רואים את ההתנוונות של הפעילות המוחית באנשים החיים על דיאטות טבעוניות: קודם נעלם להם חוש ההומור, אחר כך החשיבה והאישיות שלהם הופכות להיות 'שחור או לבן', אחר כך נעלמת חדות המחשבה, הזכרון סובל, דיכאון זוחל פנימה ובעיות מח אחרות עוקבות. כל אלה סימנים להרעבה של המח.
בני אדם יכולים לחיות על מזון מהחי בלבד
הרבה אנשים יופתעו לשמוע שבני אדם יכולים לחיות על מזון שמקורו בבעלי חיים בלבד. בקליניקה שלי יש לי פציינטים החיים רק על מזונות מהחי עם תוצאות מצוינות – גם להורים וגם לילדים. פציינטים עם קוליטיס כיבית, מחלת קרוהן, ומחלות נפש קשות מרגישים טוב מאד בדיאטת GAPS ללא צמחים: לא עלה, לא חלקיק של משהו ממלכת הצומח, הם לא אוכלים שום דבר צמחי. אנשים אלו חיים על בשרים, כולל חלקים פנימיים, שומן בעלי חיים, ציר מרק, מרק עצמות, דגים (כולל פירות ים), מרק דגים, ביצים טריות ומוצרי חלב מותססים, קפיר, יוגורט, שמנת חמוצה, גי, חמאה, וגבינה. במקרים קשים של קוליטיס וקרוהן זוהי הדיאטה היחידה המאפשרת להם להרגיש טוב, להפסיק טיפול תרופתי, להגיע למשקל גוף תקין, להסיר את כל הסימפטומים של מערכת העיכול ולהיות פעילים באופן מלא. במקרים קשים של הפרעה בי-פולרית ובמקרים פסיכיאטריים אחרים דיאטה זו יכולה להיות מצילת חיים. חלק מאנשים אלו חיו על דיאטה זו במשך שנתיים ואין להם כל רצון לשנות את הרגלי האכילה שלהם, כיון שדיאטה זו עובדת עבורם. חלקם ניסו להוסיף קצת ירקות או פרי לתפריט ומצאו שהסימפטומים החלו לחזור, אז היה עליהם להפסיק. אז, בהתחשב בנסיון הקליני שלי אין לי ספק שהאדם יכול לחיות חיים בריאים ללא מזונות צמחיים כלל.
חיים על מזונות מהחי בלבד אינו דבר חדש בעולם. הקבוצה הבריאה ביותר מבין התרבויות מסורתיות (הקרויות פרימיטיביות) שווסטון פרייס חקר במסעותיו בעולם היו עם המסאי באפריקה שלא אכלו כלל מזונות מהצומח. זהו שבט נודד, שהולך עם העדרים שלו וכל מה שהם אוכלים מסופק מהחיות. הם אוכלים בשר, אברים פנימיים, חלב ומוצרי חלב, ושותים את דמם של השוורים. כשנשאלו למה אינם אוכלים פירות שמצויים באזורי המחיה שלהם הם צחקו ואמרו שפירות זה עבור הפרות שלהם. לאנשים אלו כלל לא היו את המחלות של תרבותנו ה'מתקדמת', לא מחלות לב, לא מצבים ניווניים, לא סרטן, הלידות היו קלות, גופיהם שריריים ומחוטבים, חייהם ארוכים ושיניהם יפות ובריאות. מלבד מצבם הגופני המושלם אנשים אלו היו אינטליגנטיים, מלאי שמחה, שלוים, ידידותיים וללא בעיות פסיכולוגיות כלל. אבל כשחלקם עבר לעיר ואימץ אורח חיים מודרני, הם החלו לחלות באותן המחלות מהן סובלים האנשים בכל החברה המודרנית.
אז, עובדה היא שהאדם יכול לחיות ללא צמחים. עם זאת איננו יכולים לחיות ללא מזונות מהחי.
אבל מה עם כל אותן דיאטות מבוססות צמחים שנראה שהן עוזרות למחלות כרוניות? מדוע שמנים צמחיים מכבישה קרה עוזרים לכל כך הרבה מחלות ניווניות? לקיחה של שמנים אלו מומלצת הן על ידי הרפואה הקונבנציונלית והן על ידי קהילת הרפואה המשלימה. מה עם אנטיאוקסידנטים, אנזימים, ויטמינים, מינרלים, ביו פלבנואידים, וחומרים צמחיים אחרים שנראה שהם מיטיבים עם בריאותנו. לא עובר חודש מבלי שהמדע שלנו יגלה שברוקולי הוא בעל תכונות אנטי-סרטניות, לכרוב יש תמציות שירפאו מחלות מעיים, אגוזים יעזרו למערכת החיסון וכו'. כאן אנחנו מגיעים לתפקיד האמיתי של אכילת הצמחים: הם מנקים. בעוד שאינם מסוגלים להאכיל את הגוף שלנו באופן רציני הם נפלאים בלשמור על נקיונו של הגוף שלנו מבפנים. הם גם מספקים אנרגיה לגוף בצורה של גלוקוז וגם כמה קו פקטורים בצורה של ויטמינים ומינרלים, אך תפקידם העיקרי הוא לשמור על הגוף נקי וחופשי מרעלים. אכן הצמחים מצוידים בתמציות נוגדות-רעלים עוצמתיות, שמסוגלות להסיר כימיקלים מעשה-ידי-אדם, זיהום ורעלים אחרים המצטברים בגוף. צמחים הם עוצמתיים במיוחד כשאוכלים אותם חיים, בלתי מבושלים. המיצים שלהם נספגים בחלקים העיליים של מערכת העיכול ותורמים מגוון רב של חומרים וקו-פקטורים. מיצוי של עלים ירוקים, ירקות ופירות הם חלק נכבד מכל פרוטוקול ניקוי.
כשחומרים צמחיים נעים הלאה, למטה אל תוך המעי הם מאכילים את פלורת המעיים. המעי שלנו הוא החלק שיש לנו שמקביל לכרס השניה אצל בעלי החיים אוכלי העשב – יש בה אוכלוסיה גדולה ומגוונת של חיידקים שמסוגלים להפוך חלק מסיבי הצמחים ואת העמילנים לחומרים מזינים שימושיים לגוף האדם, כגון חומצות שומן קצרות שרשרת. עם זאת, הבעיה עם סיבים ועמילן היא שהם מאכילים באופן שווה את הבקטריות הרעות והטובות. אז עד כמה החומר הצמחי הזה הוא טוב לך תלוי בהרכב האינדיבידואלי של הפלורה שלך. אם היא בריאה אז הסיבים והעמילן יעשו לך טוב, אם היא לא בריאה הסיבים והעמילן יאכילו את הפתוגנים במעי, שישגשגו וייצרו הרבה רעלים שיגרמו להרבה נזק.
כשאנו מבשלים ירקות אנו מפחיתים את יכולתם לנקות, אך הופכים אותם ליותר קלים לעיכול, כך שיספקו קצת אבני בנין לשימוש הגוף. למרבה הצער, חומרים אילו אינם יכולים לבנות את הגוף כלל, אלו ברובם פחמימות, שהגוף משתמש בהם לייצור אנרגיה ואוגר עודפים כשומן. כשצמחים הם מעובדים מאד (בעיקר דגנים) הם מספקים לגוף חומרים שגויים, שאינו זקוק להם וגורמים למחלות. צריכה של מוצרים עשויים קמח וסוכר (צמחים מאד מעובדים) הם הסיבה העיקרית של רוב המחלות הניווניות בחברה המודרנית שלנו: השמנה, סכרת, מחלות לב, סרטן, אלצהיימר ומחלות דמנטיות אחרות, בעיות פסיכולוגיות ונאורולוגיות בילדים ומבוגרים, חוסר פוריות, שחלות פוליציסטיות, בעיות חסוניות ועוד.
גוף נקי תמיד מרגיש טוב יותר מאשר גוף מורעל. זו הסיבה שבגללה הרבה אנשים מרגישים טוב על דיאטה צמחית בשבועות הראשונים. אפשר לקרוא הרבה עדויות בספרים של צמחונים וטבעונים על ההשפעה הזו של המזונות הצמחיים. אבל אחרי שהגוף סיים להתנקות צריך להתחיל ולהאכיל אותו מוצרים מהחי. אם נקודה זו לא הובנה היטב, הגוף מתחיל לרעוב ולהדרדר. מה קרה להלן? עם הדיאטה הטבעונית שלה היא ניקתה את עצמה וניקתה את עצמה וניקתה את עצמה עד שהיא 'דהתה'. היא פספסה את הנקודה בה הגוף סיים להתנקות והיה צריך להתחיל ולקבל תזונה. זו הסיבה שבגללה איבדה כל כך הרבה משקל למרות שאכלה כמויות גדולות של דגנים, שעועית, אגוזים, פירות, ושמנים צמחיים. הדיאטה הזו, הנחשבת ל'בריאה' בחברה המודרנית שלנו, לא הזינה אותה בשום רמה. זו גם הסיבה לכך שהמחזור שלה פסק: הגוף שלה היה מורעב ושמר על כל משאביו – הוא לא יכול היה 'לבזבז' משאבים על מחזור חודשי – הוא היה צריך לשמור אותם על מנת לשמר את פעילותם של האיברים החשובים להמשך החיים.
דיאטה טבעונית היא סוג של צום
דיאטות טבעוניות (מבוססות על צמחים בלבד) יכולים להיחשב כצורה של צום. דיאטה זו אינה מזינה את הגוף כיאות אבל מספקת הרבה ניקוי. בזמן שמערכת העיכול עסוקה בעיבוד חומרים צמחיים (כדי שלא תרגיש רעב) הדיאטה תספק לך כמות גדולה של חומרים מנקים. האנשים המורעלים ביותר הם החולים בסרטן: הם זקוקים להמון ניקוי. זו הסיבה שבגללה רוב התוכניות התזונתיות לסרטן הן צמחוניות. זכרו שדיאטות טבעוניות טובות רק לתקופה של ניקוי. אל לנו לבחור בהן לתקופה בלתי מוגבלת, לכל החיים. כשהגוף מסיים להתנקות הוא זקוק למזון ואז צריך להכניס את המוצרים מהחי. אם לא עושים את זה אז הגוף מתחיל לרעוב למוות, מתחיל 'לאכול' את עצמו ומתחילות כל מיני בעיות. מה שקרה להלן הוא דוגמה טובה לכך. כשביקרתי בהודו פגשתי כמה עולים לרגל שהלכו למקומות הקדושים להם. כחלק מהעליה לרגל היה עליהם לצום 41 יום, שהם תיארו כ'קשה מאד'. הם לא הורשו לאכול שום מזון מבעלי חיים וחיו רק על מזונות צמחיים – ירקות, פירות, אורז, עדשים, לחם ושמן – בדיוק הדיאטה הטבעונית המערבית. אז, כשמדברים על תזונה מבוססת צמחים אל לנו להשתמש במילה 'דיאטה'. משטר כזה צריך להקרא 'צום טבעוני'.
דיאטה צמחונית הכוללת מזון מהחי יכולה להיות אסטרטגיה לזמן ארוך. אפשר להיות צמחוני בריא כל עוד אתה ממשיך לאכול מזון מהחי בכדי לתת לגוף חומרי בנין וחומרים מזינים כמו הרבה ביצים וגבינה שמנה. ברור שיש להסיר מהתזונה את כל החומרים המתועשים והדיאטה צריכה להיות טבעית. תרבויות צמחוניות כאלה חיות בהודו. אנשים שם מבינים עד כמה מזונות מבעלי חיים טובים עבורם. זו הסיבה שבגללה פרה היא קדושה להם – היא נותנת להם חלב, גבינה, חמאה וגי. מלבד פרות מגדלים ההודים עזים ומאד מעריכים את החלב שלהם. צמחונים בהודו מגדלים גם ברווזים ותרנגולות ואוכלים הרבה ביצים טריות על בסיס יומי. הרבה אוכלם דגים ובשר כשהם יכולים להשיג אותם.
יש הרבה צורות של צמחונות: חלק אוכלים דגים, חלק ביצים, ומוצרי חלב וחלק אוכלים לפעמים בשר. האנשים שמסתבכים הם אלו המחליטים להפסיק לאכול בשר וחיים בעיקר על מוצרים מעובדים. הם נעשים חולים מהר מאד. קבוצה זו במיוחד מועדת לסוכרת, השמנה, מחלות לב וסרטן.
עוד קבוצה שמסתבכת בריאותית הם אלו הנמצאים בדיאטה צמחונית 'ללא שומן'. דחיפה חזקה להסרת שומנים מהדיאטה מגיעה מרעיון 'ספירת הקלוריות' כיון שהשומנים מייצרים את כמות הקלוריות הגדולה ביותר לגרם מזון. הרעיון שאתה יכול להשוות את המזון של אמא טבע לאוסף קלוריות הוא כתב אישום למדע. אוכל אינו קלוריות. הוא אלפי מונים יותר מורכב ויותר מעניין. גוף האדם, גם הוא אינו כבשן לשריפת קלוריות – גם הוא אלפי מונים יותר מורכב. ההסתכלות על אוכל במובן של קלוריות מהווה עוד דוגמה לעד כמה מדע המזון שלנו אבוד ולקוי. האדם אינו יכול לחיות ללא שומנים. אמא טבע עיצבה את מזוננו במשך ביליון שנים, כל מה שהיא שמה בו הוא חיוני, כולל השומן. כל מרכיב במזון טבעי הוא מאוזן עם מרכיבים אחרים, הם עובדים יחד כשלם. להסיר שומן ממזון טבעי משמעו לעשות את המזון לא שלם ולא מאוזן. גוף האדם אינו יכול לשגשג על 'מזון' כזה. צמחונות דלת שומן באופן טיפוסי מובילה למחלות ניווניות של מערכת העצבים ושל מערכת החיסון.
בואו נסכם
ישנן שתי קבוצות של מזונות טבעיים על כדור הארץ ולכל אחת מהקבוצות תפקיד מיוחד בפיזיולוגיה האנושית.
מזון מהחי – בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב – אלו הם חומרים מזינים/בונים. הם מזינים את התחדשות התאים בגוף ומאפשרים לו לתחזק את מבנהו הפיזי הנורמלי ואת הרכבו הכימי. במילים אחרות, הם מספקים את ה'לבנים והטיח' למה שגופך עשוי ממנו. מלבד זאת הגוף מייצר בכל יום מבחר גדול של כימיקלים מבוססי חלבון – הורמונים, אנזימים, נוירוטרנסמיטרים וכו' – החיוניים לתפקוד הגוף. בעצם אפשר לראות את הגוף שלך כמפעל לכימיקלים מכל מיני סוגים.
מזונות מהחי הם חשובים במיוחד לגידול ילדים, כיון שגופם נזקק לכמויות גדולות של חומרי בניין על בסיס יומי.
מזונות מהצומח - דגנים, שעועיות, פירות, ירקות, עלים ירוקים, זרעים ואגוזים- הם בעיקר מטהרים ומנקים מרעלים, ואינם מזינים את הגוף באופן רציני. הם שומרים על ניקיונו של הגוף מבפנים על ידי כך שהם עוזרים לו להיפטר מרעלים ופסולת. הם מספקים לגוף אנרגיה בצורה של גלוקוז. הם מספקים קצת מיקרו-אלמנטים לשימוש הגוף: מינרלים, ויטמינים, פיטונוטרייאנטים, וקו-פקטורים.
כמובן שהחלוקה אינה "שחור ולבן" וקיימת חפיפה מסוימת: מזון מהחי, בעיקר כשהוא נא, יש לו יכולת ניקוי משמעותית, והצמחים בעלי קצת יכולת הזנה, בעיקר כשהם מבושלים, מותססים, ומונבטים.