מתכוני GAPS

100 שנה אחורה?

FOODS35כשתתחילו לעיין במתכוני GAPS אולי תחשבו לרגע שחזרתם 100 שנה לאחור. ובכן, זה די נכון. המתכונים האלו מחזירים אותנו לתקופה בה האוכל הוכן כולו בבית ממוצרים טריים שגודלו באותו אזור. אמא שלי וסבתא שלי בישלו בשר ומרק וצלי וירקות מבושלים או מאודים ועל אדן החלון עמדו צנצנות שונות של ירקות כבושים. 


אז לא היו צ'יפס, במבה וביסלי בשקית, משקאות מוגזים בבקבוקים והתרנגולות הסתובבו חופשי בחצר וחפשו קצת תולעים וקצת זרעים.


האשה, בדרך כלל, היתה זו שקנתה, בישלה ודאגה לבריאות הילדים. איכשהו באופן אינטואיטיבי האשה ידעה מה צריך לאכול עם מה ומה להכין לאכול כשמישהו חלה במשהו. אולי זה הידע שעבר מדור לדור והיה מותאם בדיוק, אבל בדיוק לאותו איזור גיאוגרפי בו חיינו. הנשים היו המרכז. גברים עשו קניות, קילפו, החליפו בלון גז, זהו בערך. אצלי זה זכרון משפחתי, גם סבתא שלי בישלה ככה. אצל עדות שונות זה עשוי להיות טיפה אחרת, אך העיקרון הוא זהה.

ואז... מהפכה תעשייתית, שוויון זכויות לנשים, פמינזם, נשים יוצאות לעבוד מתוך רצון, מתוך שמחה ומתוך הכרח. ומייד - מזון מוכן, מהונדס מוכן לאכילה - כולם פרצו לעולמנו. אנחנו הנשים נלחמנו וזכינו בחופש פרט ובחופש מכלכלת בית ומבישול, והחופש שזכינו לו היה שווה כל מחיר. 

נטשנו את העמדה

לקח הרבה שנים להבין שבעצם לחופש היה מחיר, ומחיר כבד. אנחנו, הנשים נטשנו את העמדה המסורתית שהיתה שלנו, שהיתה מקור הכח של המשפחה. נטשנו את העמדה ששמרה על בריאות המשפחה, נטשנו את המטבח. הפקרנו את העמדה לטובת שוויון זכויות ושוויון הזדמנויות ובבית המשפחה נוצר ריק מסוים. האשה יצאה לעבוד והיה צורך במוצרים אחרים שיתנו מענה קל צורך למזון בהכנה מהירה. הריק שנוצר היה כר פורה לכניסה של כל מיני בעלי אינטרסים, רודפי ממון, וסתם בעלי מקצוע שכוונתם היתה טובה אך הידע שלהם בתזונה היה צר מדי ונמהר מדי. בחברה החדשה נוצר צורך במוצרי מדף שלא יתקלקלו מהר ולכן מהר מאד הופיע חומר משמר באוכל, המזון על המדפים היה חסר צבע (אוכל מת) וכך הופיעו צבעי המאכל . מכונות המלחמה (נפוליאון!) דרשו חמאה זולה ועמידה במרווח טמפרטורות גדול וכך נולדה המרגרינה. האמנו במשך שנים לזה שהמרגרינה טובה לנו, המזון המהיר מעולה עבורנו והדגנים המיובשים בקופסאות הוא האוכל האידאלי לילדים שלנו. זו לא אשמת הנשים. גם לא אשמת הגברים. אולי אילו ידענו שזה מה שיקרה היינו הולכים לכוונים אחרים. בפועל, הפקרנו את העמדה ששמרה על בריאות המשפחה, העמדה שמבחינה מסורתית היתה שייכת לאשה. במקביל, הרפואה התחילה לומר לנו מה בריא ומה לא. האמת, אם את צריכה לבחור בין מה שסבתא אומרת למה שהרופא אומר, למי תאמיני? אפשר היה לחשוב שהרפואה באמת יודעת מה טוב לנו לאכול. היה קל להסתמך על מה שהרופא אומר ולשחרר אחריות מעצמנו על הבריאות שלנו, על הבריאות של הילדים שלנו.

כשהילד אוכל קורנפלקס עם חלב לארוחת בוקר ושנדוויץ עם שוקולד לארוחת 10, מי אחראי לזה? אנחנו? מה פתאום? הרי המדיה צועקת בראש חוצות שזה בריא ומלא ויטמינים. הרי הרופא אין לו מושג. הרי הדיאטנית ממליצה על לחם קל ועל שתייה של קוקה קולה דיאט כדי לרדת במשקל.  אלו אוטוריטות. למדנו להאמין להם. "קראתי בעיתון", "ראיתי בטלויזיה", "הרופא אמר". ואיפה האחריות שלי?


עכשיו, אנחנו חוזרות הביתה ובבית כולם חולים, גם הילדים שלנו וגם ההורים שלנו,  וגם אנחנו עצמנו, כולם סובלים מהתוצאה של תיעוש המזון, כולנו סובלים ממחלות של החברה המערבית. בסדר, חיים יותר. חולים יותר.


איך זה קרה לנו? הרי אכלנו "בריא", על פי כל ההמלצות של הרופא, העתונות והמדיה. התשובה לזה היא ארוכה ותוכלו לשמוע אותה באחת ההרצאות שלי. 


FOODS41אז לאן פונים?


אז מה אנחנו עושים עם המחלות האלו? ברוב יאוש אנחנו הולכים למומחים (רפואה, טלויזיה, ספרות.) לצערנו אלו אותם מומחים שעצתם הביאה עלינו את המחלות האלו מלכתחילה. ואז, בלכתנו לחפש עצה אנחנו רק מקבלים עוד רעלים ש"יתחזקו" את המחלה ולא ירפאו אותה, עוד קצת אנטיביוטיקה, ועוד נוגדי דלקת כאלו ואחרים וכך הלאה. לא, אל תדאגו, אני לא מתכוונת לשאול את סבתא שלי מה לעשות כשכולם חולים, אם כי אולי לחלק מהדברים היתה לה תשובה אבל לרוב המחלות הקשות יותר לא היו לה תשובות, כי בזמנה לא היו מחלות כאלו. וכמובן שלרפואה יש מקום. אני גם לא מתכוונת להחזיר את הנשים למטבח. אני מתכוונת להחזיר מישהו למטבח - גבר או אשה, שווה בשווה. 

אז מה לעשות? dead end? 


יש תקווה


אולי זו אינה דרך ללא מוצא. יש גם קולות אחרים. אותה סקרנות הטמונה בנו יוצרת ידע חדש וחושפת אותנו לידע עצום שכבר קיים. אם תתחילו לחקור את הידע הזה תמצאו את הקולות המחזירים אליכם את האחריות לבריאות שלכם. ולא רק זאת אלא גם מדריכים אתכם איך לעשות את זה, איך להבריא - מה ואיך לקנות, מה ואיך לבשל, וגם ממה להמנע.

 

דיאטת GAPS היא אחד הקולות האלו. זוהי התכנית התזונתית המוסברת ביותר והמסודרת ביותר להחזרת הבריאות למערכת העיכול. 


המתכונים הם בסיסיים ופשוטים, די מסורתיים, מבושלים בבית מחומרים טריים ולא מעובדים. אין צורך להיות וירטואוז במטבח או לדעת שיטות בישול מתקדמות. גם הגברים יכולים לעשות את התבשילים האלו בקלות.  


בהתחלה זה קצת משונה ודורש מאמץ, וגם מעלה אינספור שאלות. תוך זמן קצר תתרגלו ותתחילו להינות, ובעיקר תתחילו להרגיש הבדל בבריאות שלכם. 


תבשלו על פי ההוראות, מהחומרים המומלצים וגם תכבשו ירקות ואל תשכחו להזמין את סבתא רבא לארוחה.


     אני רוצה להפגש עם מטפל מורשה                           אני רוצה לדעת עוד

 

יצירת קשר
/>