B12 , מחלות לב והומוציסטאין
לאט לאט הציבור מתחיל להבין ואולי להפנים שאפשר לאכול אוכל טעים ועשיר בכולסטרול, כמו בשר וביצים מבלי לסכן את עצמו במחלת כלי דם ולב. ההבנה הזו היא תוצאה של מאות מחקרים שבסופו של דבר קבעו ששכולסטרול גבוה אינו הסיבה למחלות לב וכלי דם. אפשר למצוא כבר עשרות מחקרים ומאמרים המאששים מסקנה זו וגם רשויות הבריאות מתחילות להסיר את האיסורים על אכילה של בשר, שומן וביצים.
קשה להפנים את השינוי, אני יודעת. 40 שנה של הוראות תזונה שגויות גורמות לנו לפחד מפני המאכלים האלו. יחד עם זה אנשים שואלים - אם זה לא הכולסטרול "אשם" אז מה כן מעלה סיכון למחלת לב? התשובה עדיין מורכבת אך נראה שמדד אחד מנבא יותר טוב בעיה של כלי דם ולב מאשר הכולסטרול, וזהו ההומוציסטאין.
מחסור בוויטמין B12 גורם להיווצרות הומוציסטאין והומוציסטאין הוא סמן למחלת לב ולשבץ (1). מחקר קנדי חדש מ-2016, מצא שאנשים שנמצא אצלם מחסור ב- B12 נמצאים בסיכון להווצרות פלאק בעורקי הלב. המחקר התמקד בקשר בין B12, הומוציסטאין ומחלות כלי דם ולב. זה לא מפתיע את מי שמכיר את תיאוריית ההומוציסטאין.
B12 והומוציסטאין
כמו שאתם רואים במחקר, רמה נמוכה של B12 בדם מנבאה פלאק בעורקי הלב ורמה גבוהה של B12 קשורה לסיכון נמוך לפלאק בעורקי הלב. ידוע ממחקרים (1A) גם ש- B12 הוא חלק מהפתרון להורדת רמת ההומוציסטאין. בעצם B12 הוא רק חלק מהתמונה של ההומוציסטאין וכדי לקבל תועלת ללב יש לקחת שלושה חומרים, שיחד יורידו את ערכי ההומוציסטאין, ואיתם את הנזק לעורקים. שלושת החומרים הם הויטמינים B12 ו- B6 ופולט (חומצה פולית בספיגה טובה). הפעילות של שלושת הויטמינים אלו להורדת ההומוציסטאין הוכחה במחקרים רבים. (2) וכן הקשר שלהם לבריאות הלב.
במחקר על 15,000 איש מצאו שאנשים עם רמת ההומוציסטאין הגבוהה ביותר היו בסכנה גדולה פי 3 לחלות במחלת לב מאשר אלו עם רמה נמוכה (1A).
כולסטרול והומוציסטאין בהיסטוריה
בתקופה בה צמחה תיאוריית הכולסטרול , בשנות ה-60 של המאה הקודמת הוצעה תיאוריה נוספת להסבר הסיכונים למחלת לב וכלי דם. התיאוריה הועלתה על ידי ד"ר קילמר מק' קאלי Dr. Kilmer McCully מהבית חולים האוניברסיטאי במסצ'וסטס' ארה"ב. התיאוריה הציעה תפישה שלפיה לא הכולסטרול "אשם" במחלות כלי דם ולב אלא חומר שהוא תוצר מטבוליזם של חומצות אמינו, בשם הומוציסטאין. בלי להכנס לפרטי העניין אספר שהתיאוריה של ד"ר מק' קאלי התקבלה בחוגי הרפואה והמדע בבוז, והרופא איבד את הכבוד שרכשו לו ונדמה לי שגם את מקום עבודתו. מה כן תפס? תיאוריה של חוקר בשם אנסל קיס (Ancel Keys), אדם בעל כריזמה מתפרצת וכח שכנוע רב שכנעה את המדענים. התיאוריה אמרה שרמה גבוהה של כולסטרול בדם מסכנת את כלי הדם ואת הלב וגורמת ליצירה של פלאק טרשתי. בכדי להמנע מעליה ברמת הכולסטרול בדם יש להמנע מאכילה של כולסטרול ושומנים בתזונה מחד (כי הם מעלים רמת כולסטרול) ויש לתת תרופות להורדת כולסטרול לפרטים שאצלם רמת הכולסטרול בדם גבוהה. המדענים והרפואה התלהבו מהרעיון הזה, ובעקבותיו הגיעו 40 שנה של הנחיות תזונה שגויות, שרק עכשיו אנחנו מתחילים לתקן.
קוריוז נוסף, אישי. כשלמדתי נטורופתיה לפני כשבע שנים, למדתי כמובן על תיאוריית הכולסטרול, השלטת. כיוון שכבר אז קראתי הרבה והכרתי את התיאוריות השונות, שאלתי את המורה שלי, לפתולוגיה, רופא, על תיאוריית ההומוציסטאין. ענה לי הרופא שאין הוכחות לתיאוריה הזו, שכולסטרול גבוה הוא מסוכן, ושהסטטינים זה ה-דבר, מציל חיים, ושיש להוריד כולסטרול אצל פציינטים, כשהוא גבוה.
בינתיים תיאוריית הכולסטרול הלכה לעולמה, עדיין נקברת בקול ענות חלושה ולא בחצוצרות גדולות כפי שהיה כשנולדה. כך או כך, מסתבר שד"ר מק'קאלי צדק - רמת ההומוציסטאין בדם מנבאה יותר טוב מאשר רמת הכולסטרול בעיות בכלי דם ולב. לאחרונה (לא יודעת בדיוק מתי) ד"ר מק' קאלי קיבל אות הצטיינות על עבודתו, על פיתוח תיאוריה שהסתבר שהיתה נכונה. בכל אופן, מידע רב על הקשר בין הומוציסטאין ומחלות לב ממשיך לזרום.
B12 ומערכת העצבים
אמנם התחלנו עם חשיבות של ויטמין B12 לכלי הדם אבל חייבים להזכיר את חשיבותו המכרעת של הויטמין להתפתחות המח של העובר ושל התינוק ולשלמות מערכת העצבים והמוח בכל גיל. הוויטמין חשוב לשלמות ולבריאות של תאי העצב, לאיכות הזכרון, למניעת אלצהיימר, לשמירה על מצב רוח טוב, ואמרנו רק חלק מהתפקידים.
אז כדאי מאד לעקוב אחר רמת ויטמין B12 על ידי בדיקת דם. רופאי המשפחה אכן עושים את הבדיקה באופן שגרתי. לשים לב שכדאי שהערך של הוויטמין יהיה מאמצע הסקאלה ומעלה. אין להסתפק בזה שהערך הוא בתוך התחום ה"נורמלי". המקורות הטובים ביותר לוויטמין B12 הוא במזונות מהחי, בעיקר בבשרים. אין כלל B12 במזונות מהצומח. כיוון שהרבה אנשים נמנעים ממזונות עשירים בוויטמין, כמו בשר אדום, או שנוהגים לאכול מעט מאד מזון מהחי או שבכלל לא אוכלים מזונות מהחי בגלל תפישות תזונתיות שונות כמו צמחונות וטבעונות, נוצר בגוף מחסור ב-B12. נוסיף לזה את העובדה שבגיל מבוגר ספיגת הווויטמין B12 מהאוכל אינה טובה מכל מיני סיבות, ואנחנו מוצאים חלקים גדולים באוכלוסיה עם מחסור בוויטמין חשוב זה. לרוב, הטבעונים יודעים שהם צריכים לקחת תוסף אך הרבה אנשים אינם מודעים לזה שהם עשויים להיות במחסור.
ערך נמוך של B12 בדם מראה על כך שנזק למערכת העצבים כבר התחיל. כדאי לטפל בזה מייד כי נזק למערכת העצבים נחשב לבלתי הפיך.
תוספים של B12
בכפוף לבדיקות הדם, רצוי וכדאי לקחת תוסף. זהירות – התוסף שמסופק על ידי קופות החולים הוא מסוג ציאנוקובלמין, סוג של B12 שאמנם עוזר קצת למנוע אנמיה אך לא מספיק כדי לשמור על תקינות מערכת העצבים. כמו כן, הציאנוקובלמין הוא מוצר שכדי שיהיה בעל פעילות בגוף צריך לעבור עוד תהליך. במבוגרים התהליך לא ממש קורה.
אז מה כן? מזה כמה שנים אפשר לרכוש גם בארץ B12 מסוג מתילקובלמין, שהוא החומר הפעיל בגוף ואינו זקוק לשום המרה. יש טבליות ללקיחה מתחת הלשון או נוזל, ללקיחה מתחת ללשון גם כן. בלקיחה מתחת ללשון הספיגה היא ישירה לדם, עוקפת את מערכת העיכול, והיא יעילה מאד, כלומר הערכים בדם עולים.
מקורות
1. http://www.yourmedicaldetective.com/public/1204.cfm
1A. http://www.smart-publications.com/articles/high-homocysteine-levels-can-be-reduced-with-Vitamins-B6-B12-and-folic
2. http://ajcn.nutrition.org/content/86/5/1563S.full