מנגן טוב לילדים?

מנגן טוב לילדים?

_________2הסתכלו על הסימפטומים הבאים:

  • מוגבלות רגשית
  • הבעה מועטה בפנים
  • דיבור חסר הגיון
  • אימפולסיביות
  • חולשת שרירים
  • רעד
  • הפרעות בדיבור
  • היפראקטיביות
  • אלימות
  • ירידה בדופמין
  • ADD/ADHD
  • בעיות במערכת החיסון
  • חרדות
  • עצבנות
  • פגיעה בחוש הריח
  • אסתמה
  • הזיות

מזכיר לכם משהו? נראה לכם שדיברתי על אוטיזם? זה נראה כמו אוטיזם, גם אתם חושבים כך?

ובכן לא, זו לא רשימה שנלקחה מכתבה המתארת אוטיזם אלא מכתבה המתארת תופעה בשם manganism, רעילות של מנגן.

נחשפתי לאחרונה למאמר משנת 2009 באתר של ווסטון פרייס על נזק פוטנציאלי שיש לעודף מנגן עבור תינוקות והתחלתי לחקור על זה קצת. הדמיון בין הסימפטומים של הרעלת מנגן לבין הסימפטומים של אוטיזם הוא מסקרן, בלשון המעטה.


מה זה מנגן?

אולי לא שמעתם עליו ואל תתבלבלו עם מגנזיום... מנגן הוא יסוד מתכתי שנחוץ בגוף בכמות מזערית ביותר, הוא אחד מהמיקרונוטריינטים החיוניים. הוא נחוץ לגדילה, להתפתחות המח, לבניית עצמות ויש לו עוד תפקידים. תוכלו לראות אותו במולטי ויטמינים ובתוספים לבניית העצמות. מנגן אמנם הוא חיוני אך הוא נחשב בעצם למתכת רעילה. כפי שאתם כבר יודעים ההבדל בין נחיצות לרעילות טמון במינון... ובכן, הרעילות היא כאשר הצריכה שלו היא גבוהה בהרבה מן הנדרש. במקרה כזה מופיעים הסימפטומים המופיעים מעלה. סימני רעילות ידועים בעיקר אצל כורים ולאלו שנחשפו לאדי מנגן במשך תקופה ממושכת. כמעט ולא ידועה הרעלת מנגן במבוגרים. ובילדים? זה כבר סיפור אחר.


כמה מנגן צריך?

כמות מזערית של מנגן נדרשת. עד כמה מזערית? רשויות הבריאות הגדירו את הכמות המיטבית למנגן בערך של כ-2-5 מ"ג לאדם בוגר, ומקסימום 11 מ"ג. על פי ערך זה הם גזרו ערכים מיטביים לכל קבוצות האוכלוסייה. הערך המומלץ לצריכת מנגן לתינוקות עד גיל 6 חודשים הוא 0.003 מיליגרם (0.03 מיקרוגרם, 3 מאיות של מיקרוגרם) ולמתבגרים כ-1.8 מ"ג. זהו הערך היומי המומלץ.


איפה יש מנגן?

אנו מקבלים מנגן בעיקר ממזון. מחסור במנגן הוא נדיר מאד כיוון שהוא נמצא בכמויות גדולות במזונות מאד נפוצים כמו לחם וקטניות. קל מאד לעבור את הכמויות המקסימליות הטובות לנו ולצרוך הרבה יותר מדי מנגן. כשמתבגרים, הגוף מסוגל לווסת את כמות המנגן ולסלק מנגן עודף. רוב המנגן מסולק, כ-97% ממנו, וזה נעשה על ידי הכבד. יוצאי הדופן ביכולת לסלק מנגן בכמות הרצויה הם אנשים עם מחלות כבד ואנשים עם בעיות קשות במערכת העיכול. אוכלוסיה נוספת שאינה מסוגלת לסלק עודפי מנגן הם פגים ותינוקות עד גיל שנה. 

באופן טבעי, בחלב אם יש בדרך כלל כמות מזערית ביותר של מנגן שהרך הנולד מסתדר איתה מצוין. עם זאת, עוברים ותינוקות עד גיל שנה אינם מסוגלים לסלק מנגן עודף מגופם כיון שמנגנון פעולה זה בכבד אינו מפותח עדיין. מנגן מצטבר אצל תינוקות ועשוי לגרום לנזקים אותם מנינו למעלה.


כמה?

מנגן מגיע מהמזון. הבה ונראה ערכים של תכולת מנגן ל-100 גרם מזון:

אגוזים - בין 5.6 מ"ג באגוזי בונדוק לבין 0.8 בשקדים ובקשיו

לחם מלא – 2.1 מ"ג

סויה – 1.2 מ"ג

חומוס – 1.7 מ"ג

זרעים – 4.5 מ"ג

פורמולת חלב מטרנה לתינוקות – 3.3 מיקרוגרם ב-100 מ"ל (תינוק אוכל 5,6 כאלה ביום)

פורמולת סויה סימילאק לתינוקות – 19 מיקרוגרם ל – 100 מ"ל (תינוק אוכל 5,6 כאלה ביום).

הכמויות האלה נלקחו מרשימת המרכיבים על אריזת מטרנה ואריזת סימילאק סויה. המנגן מוסף לפורמולות האלה באופן מלאכותי.

 

בכל אופן, כדי להקל עליכם את החשבון, בהנחה שתינוק (עד גיל חצי שנה) שותה 5 בקבוקים ביום –

  1. הניזונים ממטרנה חלבי מקבלים פי 50 מכמות המנגן המומלצת.
  2. הניזונים ממטרנה סימילאק על בסיס צמחי (סויה) מקבלים 95 מיקרוגרם מנגן, פי 3000 (!!!) מהכמות המומלצת.
  3. תינוק טבעוני/צמחוני מעל גיל חיצי שנה אוכל גם פורמולת סויה וגם קטניות, לחם מלא, חומוס... מזונות עתירי מנגן נוספים.

 

ויש כמובן אימהות הבוחרות באורח חיים טבעוני מסיבות מצפוניות והסויה מהווה להן מפלט.

ויש הבורחים מגלוטן ומחלב לחיקה של הסויה... האם זה מפלט טוב או מקלט מסוכן? מי יחליט?

אין לי כלים לדעת מה החלק של תזונה עתירת מנגן זו בבעיה המורכבת מאד שנקראת אוטיזם. רק אספתי קצת מספרים כדי לנסות ולראות אם אכן עלולה להיות כאן בעיה. גם בין החוקרים יש עדיין ויכוח אם צריך בכלל להוסיף מנגן לפורמולות ואו למולטי ויטמינים.

לא מצאתי מחקרים בעניין אוטיזם, מנגן ופורמולות לתינוקות. האם יש? אשמח לדעת.


דיאטה דלת מנגן

במסגרת החקירה שלי על מנגן מצאתי גם שקיימת דיאטה מיוחדת עבור ילדים על הספקטרום האוטיסטי שהרעיון שלה הוא להרחיק מנגן מהתזונה של הילד. כמובן שהתכנית מרחיקה גם סויה. לטענתם הדיאטה מביאה לשיפור בסימפטומים אוטיסטיים.

GAPS, גם היא דיאטה דלה מאד במנגן, אם לא מפריזים בכמות השקדים, כפי שאכן מומלץ. 

 

 

 מקור:

https://www.westonaprice.org/health-topics/soy-alert/manganese-madness/


אתר gapsisrael.co.il נכתב ומנוהל על ידי אביבה אברון , נטורופתית ND, עם התמחות בדרכי העיכול ובטיפול תזונתי בילדים בכלל ובילדים עם אוטיזם בפרט. 
 אביבה היא (CGP (Certified GAPS Practitioner, מדריכה ומלווה בתכנית גאפס.

אביבה אברון עובדת בקליניקה בקרית אונו. 



“GAPS™ and Gut and Psychology Syndrome™ are the trademark and copyright of Dr. Natasha Campbell-McBride. The right of Dr. Natasha Campbell-McBride to be identified as the author of this work has been asserted by her in accordance with the Copyright, Patent and Designs Act 1988.



יצירת קשר
/>