בלי מלח - אמת או מיתוס

בלי מלח - אמת או מיתוס

בלי מלח


מיתוס: מלח הוא רע, הוא גורם ללחץ דם גבוה ולבעיות בכליות, ויש להגביל את צריכתו.

אלו הן הוראות משרד הבריאות. שרי הבריאות מתאמצים שוב ושוב לרשום בהיסטוריה את הישגיהם בעניין צמצום צריכת המלח.

האם זו המלצה טובה לבריאותכם?

מאיפה ההמלצה נובעת?

מהי הבעיה האמיתית?

מלח הוא חיוני לחיים - אי אפשר לחיות בלעדיו, פשוטו כמשמעו. המלח הוא אחת המוצרים העתיקים ביותר ששימשו למסחר ולחילופי טובין בין תרבויות. פילים נוברים באדמה לצורך השגת מלח וגורילות מכרסמות עצים רקובים ומוצצים את לשדם כדי להשיג מעט מלח לצרכיהן. בעלי החיים כולם, וגם אנחנו למדנו להעריך ולחפש מלח. למרות כל אלה כולנו מאמינים שיש להגביל את תצרוכת המלח למינימום האפשרי, שמלח זה לא בריא. אמרו לנו שמלח מעלה לחץ דם וגורם למחלות לב. אני מכירה אנשים שבעקבות המלצה זו מבשלים בלי מלח ואוכלים בלי מלח. גם אנשים צעירים ובריאים עושים זאת.


עדיין לא ברור לכולם שהגוף צריך מלח. 

המלח מספק 2 מינרלים חשובים שאין דרך אחרת לייצר אותם - נתרן וכלור. הנה כמה דברים שמלח עושה למענך:

  • מווסת את כמות המים בגוף
  • מווסת את לחץ הדם
  • מקדם pH בריא, בעיקר בתאי המח
  • עוזר למניעת התכווצוית שרירים
  • מקדם את בריאות העצם
  • עוזר לאיזון הסוכר בדם
  • עוזר למניעת הזדקנות
  • חיוני ביותר למאזן המינרלים בגוף
  • תומך בבריאות מערכת הנשימה


כמה מלח צריך לצרוך?


ובכן, השאלה היא כמה מלח צריך האדם. כמו כל חומר אחר בגוף, יש טווח בו החומר מועיל ושומר על הבריאות, טווח שמתחת לו עשוי להיות מחסור מסוכן. באותה מידה קיים גם טווח שמעבר לו עלולה להיות רעילות. כל חומר שנחשב לבריא עלול להיות מסוכן במידה וצורכים אותו בעודף. כך לגבי מים או פחמימות. לא ראינו אזהרה על שתיית מים או על אכילת פחמימות.


מה המלצות לציבור בעניין מלח?

• ארגון הלב האמריקאי ((The American Heart Association ממליץ להגביל את צריכת המלח ל-1500 מיליגרם ביום, משהו כמו רבע כפית מלח. הם מבטיחים בריאות מצוינת ומניעת מחלות לב עם כמות מזערית זו של מלח. (1)

• איגוד הבריאות העולמי ממליץ לאנשים בריאים לצרוך לא יותר מ-2000 מ"ג ביום.


מה אומרת המציאות ואומרים המחקרים?

 

  • בפועל, אמריקאים צורכים 3400 מ"ג, יפנים כ-4500 מ"ג. כ-95% מהאמריקאים צורכים פחות מ-6000 מ"ג, 6 גרם.

  • במעקב אחר 33 תרבויות שונות נמצא שצריכת המלח הממוצעת היא בפועל 3700 מ"ג ליום. נמצא גם שבאופן טבעי האדם מווסת את מקורות המזון שלו כך שכמות המלח תהיה בתוך תחום הצריכה המוזכר כאן, בין 3000 ל- 6000 מ"ג ביום. (2,3,4,5)

  • מחקר מצא שינוי בהורמונים בצריכה נמוכה מדי של מלח, מתחת ל-3700 מ"ג. השינוי ההורמונלי שמופיע בגוף בהיעדר מלח נועד למעשה לשמר את כמות המלח המועטה.

  • בכמות מלח מועטה הגוף נכנס למגננה, פולט פחות זיעה ושומר על המלח.

  • מחקר שפורסם Journal of the Americal Association שעקב אחרי מחקרים במשך 5 שנים מצא קשר בין צריכת מלח נמוכה מאד (מתחת ל-3 גרם ביום) וצריכה גבוהה מאד (מעל 7 גרם) כקשורה לסיכוי גבוה יותר באופן משמעותי למוות. באותו סקר נקבע גם שצריכת מלח בכמות שבין 4 ל-6 גרם ליום הייתה קשורה לאירעות מוות נמוכה יותר. 

  • סקירה של מחקרים על ידי Cochrane ב-2011 מצאה שאין מחקרים ארוכי טווח על צריכת מלח ואילו המחקרים קצרי הטווח לא מצאו שום תועלת בהגבלת המלח. 

  • מחקר נוסף, של JAMA מצא שצריכה של פחות מ-2 גרם מלח ביום מעלה את הסכנה למוות ממחלות כלי דם ולב ב-37 אחוז. 

  • מחקר שנעשה על 4627 צרפתים, שפורסם ב'מגזין האמריקאי ללחץ דם גבוה' מצא שאין קשר לחץ דם סיסטולי לבין צריכת המלח בגברים ובנשים.


    תראו את הגרף הזה למשל, מירחון JAVA. עולה מזה שנכון, המון מלח זה רע. אבל גם מעט מאד מלח זה לא פחות רע . מישהו אמר לכם את זה? אז הנה אני אומרת.

ניתן להבין מהגרף שהצריכה המיטבית היא בין 4 גרם לבין 6 גרם ובטווח זה (שהוא הרבה יותר גבוה מהמלצת איגוד הלב האמריקאי וגם מהמלצת איגוד הבריאות העולמי) נמצאת גם הבריאות המיטבית. נראה שמי שהולך אחרי המלצות האיגוד האמריקאי למחלות לב מעלה את הסיכון שלו למחלת לב.


מאיפה באה ההמלצה של משרדי הבריאות

ההמלצה נובעת מכך שהמזונות המתועשים הם עתירי מלח במיוחד. תסתכלו פעם כמה מלח יש ב"מנה חמה". אם זה האוכל שלכם, אתם באמת בסכנה ולאו דווקא בגלל המלח. זה לא אוכל. גם בחטיפי הילדים יש המון מלח. בלי מלח לתערובת הסינטטית הזו שאנו נותניית לילדים בתור אוכל, לא היה שום טעם. שום טעם = שום תועלת בריאותית. כיוון שממילא לא מומלץ לאכול את המזונות האלה אז עניין המלח הוא מאד שולי.

עניין נוסף שמנו נובעות ההמלצות הוא לחלק קטן מהאנשים עם יתר לחץ דם יש השפעה מיטיבה עם הפחתת כמות המלח. חלק קטן מהאוכלוסיה עם יתר לחץ דם! לא את! לא אתה! ובטח לא הילדים  שלכם!


הסיכון האמיתי למחלות לב

בלי להכנס כאן לעומק רק אציין שהסיכון האמיתי למחלות לב מגיע דווקא מריבוי פחמימות ומצריכה של שמנים צמחיים. כבר הרבה אנשים יודעים שזו האמת. נכון, הרופא והדיאטנית המליצו על צריכה של המזונות האלה.

כן, גם אני כועסת.


איך להתייחס למלח

למרות הדיון הרחב בכמה גרגרי מלח יש לפזר על האוכל, נראה שהכי נכון הוא לסמוך על זה שהגוף יודע מה הוא צריך, ואז יש לאכול על פי הטעם. מסתבר שבדרך כלל, באופן טבעי לא תסטו מההמלצה הבריאה. שימו קצת מלח על הלשון. אם לא יהיה לכם טעים זה סימן שאתם לא צריכים אותו. מסתבר גם, שאם ביום מסוים כבר אכלתם מספיק מלח, ככל הנראה שתבחרו בהמשך היום לאכול מאכלים בלי מלח בכדי לשמור על האיזון המתאים לכולכם.

 

חשוב להזכיר כאן שלעתים קרובות משיכה גבוהה למלח מסתירה בעצם משיכה למינרלים אחרים ומחסור בהם. זה קורה כי הגוף המאד פרימיטיבי שלנו יודע שבאפן טבעי יש במלח כ-80 מינרלים שונים ואכילת מלח תספק את הצורך לאותו המינרל. אבל... אמנם אמרתי שהמלח מורכב מנתרן ומכלור. אז זה נכון רק במידה מסוימת. כי במלח האמיתי, זה שמוציאים אותו מהים או מפיקים אותו ממרבצים יבשתיים עתיקי יומין יש המון מינרלים, כ-8 מינרלים בעצם שרבים מהם חיוניים לבריאותנו. בתהליך הזיקוק שהופך את המלח הבריא למלח נחמד שנוזל יפה במלחיה מאבד המלח את כל המינרלים החיוניים. כן, זה אומר שכדאי מאד להפרד מהמלח השולחני הלבן ולקנות רק מלח טבעי - הימאליה או אטלנטי, כרצונכם. 

אז כן, יש להיזהר ממאכלים מתועשים עתירי מלח. אבל אם תאכלו אוכל טבעי ולא מתועש, מה שממילא מומלץ מאד, אין סכנה שתעברו את כמות המלח הרצויה לגופכם.
אז מה הטווח באופן מעשי? בין חצי כפית לכפית מלח ביום. כפית מלח = 6 גרם.


איזון נתרן – אשלגן


לא אכחיש שיש בכל זאת משהו בהמלצות של הפחתת המלח אבל מכיוון שונה לגמרי, מפתיע אולי. מסתבר שיותר חשוב מעניין כמות המלח הנצרכת הוא השווי המשקל התזונתי בין מלח (נתרן) לאשלגן. בעצם בכך תלויה הבריאות הטובה והרבה מאמרים מאששים זאת. (6,7,8) . אפילו יותר חשוב הוא להגדיל את כמות האשלגן מאשר להגדיל את כמות המלח.
בתפוחי אדמה ובטטות, עגבניות, עלים ירוקים, מלפפונים, שוקולד, אבוקדו, סלק, גזר ובננות. יש הרבה אשלגן. לא אוכלים ירקות? יש לכם מעט אשלגן והמלח יהיה בעודף.

לפיכך יש צורך להיזהר מאד כשממליצים לציבור שלם המלצות מסוימות שאולי מתאימות לחלק מזערי של האוכלוסיה. בוודאי שאין צורך להפחיד את כל האוכלוסייה בסכנות המלח, כשהמלח הוא פשוט חיוני לחיים בכמויות בין 3 ל-6 גרם ביום וגם שחשוב מאד להגדיל את כמות האשלגן שמגיע מהמזון בכדי לשמור על איזון.

ושוב, אם חשבתם שאכילה ללא מלח היא בריאה לכם, אז זו טעות חמורה. 

 

יצירת קשר
/>