דיאטת המבוא של גאפס, GAPS Diet Intro
ד"ר נטשה קמפבל מק'ברייד ממליצה שמטופלים של גאפס יעשו את תכנית המבוא לפני שהם נכנסים לדיאת גאפס המלאה. בהתחשב בחומרת הבעייה, אפשר לנוע בתכנית המבוא מהר או לאט, עד כמה שהמצב מאפשר. אנא לימדו כל מה שאפשר על התכנית או קחו לכם יועץ מקצועי לפני שאתם מתחילים. בספר של ד"ר נטשה תמצאו פירוט חיוני וכל מה שצריך כדי ליישם את התכנית ביעילות.
תכנית המבוא חיונית לאנשים עם בעיות עיכול קשות: שלשול, כאבי בטן, נפיחות, עצירות, וכו. תכנית המבוא היא המתאימה לילדים על הספקטרום האוטיסטי המצמצמים את מבחר המזונות שהם אוכלים. תכנית המבוא תפחית את הסימפטומים במהירות ותתחיל את ההחלמה של מערכת העיכול. גם עבור אנשים בריאים, התנהלות על פי תכנית המבוא כאשר יש "חיידק בטן" כלשהו, או שלשול, תביא להיעלמות מהירה של הסימפטומים לתמיד ללא צורך בלקיחת תרופות.
אם החלטתם להתחיל ישר מהתכנית הנקראת Full GAPS Diet קחו בחשבון שבערך 85% מכל מה שהמטופל שלכם אוכל יהיה עשוי מבשרים, דגים, ביצים, ירקות מותססים, וירקות חיים ומבושלים. מאפים ופירות צריכים להשאר מחוץ לתפריט לכמה שבועות וגם אז להוות חטיפים בין הארוחות ולא להחליף את הארוחות העיקריות.
תבשילים ביתיים כמו מרקי עוף, צירים, צלי ושומנים טבעיים אינם אופציה - הם יהיו אבני יסוד של תזונת המטופל. הערה - המתחילים עם תכנית המבוא יכניסו את מוצרי החלב מוקדם יותר לתפריט מאשר אלו שבתכנית גאפס המלאה. תמיד יש לערוך בדיקת רגישות לפני הכנסת מוצרי חלב לתפריט.
יישום התכנית (ע"י ד"ר נטשה קמפבל מק'ברייד)
בכל בוקר
התחילו את היום בכוס או בקבוק של מים מינרליים או מים מסוננים, לא מוגזים. על המים להיות חמימים או בטמפרטורת החדר, לא קרים כיון שמים קרים יחמירו את מצב מערכת העיכול.
הוסיפו אל המים או תנו למטופל את הפרוביוטיקה.
רק מזונות הרשומים כאן מותרים לצריכה על ידי המטופל, ואסור לו לאכול שום דבר אחר. בשלב הראשון של התכנית יעלמו הסימפטומים הקשים של מערכת העיכול - שלשול, עצירות, כאבי בטן - יפחתו בעוצמה ובתדירות. אם התחלתם עם מזון מסוים והמטופל חווה שלשולים, כאבי בטן או בעיה אחרת במערכת העיכול אז הוא אינו מוכן עדיין למזון שהוצע לו. חכו שבוע ונסו שוב. אם אתם חושדים ב אלרגיה למזון מסוים, עשו בדיקת רגישות לפני כן.
השלב הראשון בתכנית
1.ציר בשר או דגים שבושל בבית.
ציר בשר ודגים מספקים אבני בניה לתאי רירית המעי המתחלפים במהירות ויש להם השפעה מרגיעה על המעי. זו הסיבה מדוע הם נחשבים לתומכים בעיכול והיו ידועים במשך מאות שנים כתרופות עממיות לריפוי מערכת העיכול. אין להשתמש באבקות ובקוביות מרק כיוון שהם מלאים בחומרים מזיקים. מרק עוף הוא במיוחד עדין עם מערכת העיכול וטוב להתחיל איתו. ציר נשמר כ- 5-7 ימים בקירור. עשו חשבון, אם כמות המרק שהכנתם גדולה אז כדאי להקפיא חלק.
ציר מרק: על מנת להכין ציר מרק טוב צריך עצמות, מפרקים, חתיכת בשר על עצם, עוף שלם, ברווז או אווז, יונים שלמות, או בשר זול אחר. חיוני להשתמש בהרבה עצמות ומפרקים כי הם אלו המספקים את החומרים המרפאים. כן, גם את העצמות והמפרקים ולא רק בשר השריר, שהוא פחות חשוב בתכנית מהשומן, המח, הסחוסים והעצמות. בקשו מהקצב לחתוך לחתיכות את העצמות הארוכות בכדי שיהיה אפשר להוציא את המח מהם לאחר הבישול. שימו את העצמות, מפרקים, ובשרים בסיר גדול ומלאו אותו במים, הוסיפו מלח טבעי (לא מלח שולחן אלא רק מלח הימלאיה או מלח אטלנטי) על פי טעמכם ובערך חצי כפית של כדורי פלפל שחור, קצת שבורים. הביאו לרתיחה, כסו ובשלו על אש קטנה במשך שעתיים. בהתחלה זה חשוב לא לבשל זמן ארוך יותר. דג צריך מעט זמן בישול עוף צריך יותר זמן ובקר עוד יותר זמן.
הוציאו את מח העצם מהעצמות הגדולות בזמן שהן עדיין חמות: על מנת לעשות זאת יש לדפוק את העצם על קרש עץ והמח יחליק החוצה. הרקמות הרכות שסביב העצמות מספקים חלק מהחומרים המרפאים הטובים ביותר לרירית המעי ולמערכת החיסון. צריך לאכול אותם בכל ארוחה. בסוף ההפרדה יהיה לכם סיר עם מרק צח, קערה עם בשר וקערה עם סחוסים, עור, מח עצם וכל מיני חלקים קטנים. את החלקים שאינם בשר שימו בבלנדר עם קצת בשר וקצת מרק והכינו מחית. חלקו את המחית לשקיות קטנות והקפיאו. בהמשך תוסיפו שקית מהמחית הזו לכל צלחת מרק. גם את המרק והבשר חלקו למנות והקפיאו. כל זה תוך כדי שאתם משאירים במקרר מספיק מרק, בשר ומחית שיספיקו ליום אחד. כל ערב הוציאו מהמקפיא את מנת המרק-בשר-מחית עבור היום הבא. אל תתקעו בלי מרק. ציר המרק מהווה בסיס לכל מרק אחר שתרצו להכין.
כמו כן אין לחמם את המרק במיקרו אלא רק בסיר על האש.
ציר דגים: באותו האופן אפשר לעשות ציר דגים כשמשתמשים בדג שלם, עצמות וראשים. זמן הבישול של דגים קצר יותר, 1-1.5 שעות. לאחר הבישול הוציאו את העצמות והבשר וסננו את הציר במסננת דקה בכדי להסיר עצמות קטנות ופלפל. יש לאכול את כל הרקמות הרכות והסחוסיות שעל העצמות. הסירו את כל הרקמות הרכות מדגים וראשי דגים בכדי להוסיף למרק מאוחר יותר. המרק וציר הבשר ישמרו טוב במקרר לפחות ל- 7 ימים או שאפשר להקפיא חלק. המשיכו לאכול בשר חם במשך כל היום ובין הארוחות. אל תשתמש במיקרוגל לחימום הציר (מיקרוגל הורס את האוכל). חשוב לאכול את כל השומן שבמרק ושעל העצמות כיוון ששומנים אלו הם חיוניים לתהליך ההחלמה. הוסיפו קצת מזון פרוביוטי לכל ספל מרק (בהמשך תמצאו פרטים על שילובו של האוכל הפרוביוטי).
2 . מרק בשר או דגים מבושל בבית מציר בשר או דגים.
תוכלו למצוא כמה רעיונות למתכונים בחלק המתכונים בספר. כאן נכנס קצת לפרטים מיוחדים לדיאטת המבוא.
מרק עוף/בשר הוא הציר שהכנתם + ירקות מבושלים בתוכו.
שימו בסיר חלק מציר הבשר שהכנתם, הוסיפו ירקות חתוכים – בצלים, גזרים, כרישה, ברוקולי, כרובית, קישואים, זוקיני, דלעת, וכו' ובשלו כ 25-35 דקות. תוכלו לבחור כל קומבינציה של ירקות שאתם רוצים, עם זאת יש להימנע מירקות סיביים כגון כרוב וסלרי. עם זאת, סלרי נותן טעם מצוין למרק וכן אפשר לשים אותו במרק בחתיכות גדולות ולהוציאו בשלמותו לאחר הבישול. יש להסיר את כל החלקים הסיביים בירקות כגון קליפות וזרעים בקישואים, גבעולים של הברוקולי והכרובית וחלקים אחרים הנראים סיביים. בשלו היטב את הירקות, שיהיו רכים באמת. כשהירקות מבושלים, הוסיפו 1-2 כפות של שום כתוש, הביאו שנית לרתיחה וכבו את האש.
אכלו מרק עם מח עצם ובשר וחתיכות רכות אחרות שהורדת מהעצמות (או המחית שהכנת קודם).
הוראות מיוחדות: כאשר יש אי סבילות להרבה סוגי ירקות, כדאי להוסיף את הירקות אחד אחד לתזונה כדי לוודא שאכן מעכלים אותם. הסדר הוא גזר, קישוא מקולף וללא גרעינים, בצל, כרובית ללא הגזע, ברוקולי ללא הגזע, דלעת. לצערי אי אפשר באמת לדעת מראש שאכן הסדר הזה יתאים גם למטופל שלכם. ניסוי ותעייה זו הדרך. במקרה זה מוסיפים ירק אחד בכל 4 ימים.
כשיש רגישות קשה והרבה סימפטומים אין להוסיף את השום למרק כיוון שהפעילות שלו היא בעלת עוצמה רבה וזה עשוי להיות חזק מדי. במקרה זה יש להוסיף את השום אחרי שכבר הוספתם כמה ירקות לתפריט וחל כבר ריפוי מסוים במעי. אם סימפטומים שנעלמו חוזרים או אם מופיעים סימפטומים אחרים, כנראה שהמאכל שהוספתם בעל פעילות חזקה מדי, הפסיקו עם השום ונסו אותו שוב כעבור שבועיים.
יש לתת את המרק למטופל כל היום כשתיה וגם בארוחות עצמן.
3.מזון פרוביוטי
יש להכניס מזון פרוביוטי לתפריט ישר מההתחלה. מזון פרוביוטי הוא מזון שהותסס בתסיסה חיידקית. זה יכול להיות מבוסס על חלב ואז מקבלים יוגורט או קפיר או על התססה של ירקות, והתוצאה היא כרוב כבוש, ירקות כבושים או מלפפונים חמוצים. אפשר גם להתסיס חלב צמחי כמו קוקוס.
בכדי למנוע ריאקציות יש להכניס את המזון הפרוביוטי לתזונה של הילד (מיץ כרוב כבוש או יוגורט) בהדרגה החל ב – 1-2 כפיות ביום ל – 2-5 ימים, ואז 3-4 כפיות ל – 2-5 ימים וכך הלאה עד שתוכלו להוסיף כמה כפיות של המזון הפרוביוטי לכל קערה של מרק בשר/עוף או ספל של ציר בשר. אחר כך תוכלו לנסות לתת לו יוגורט שלא בתוך המרק, החל בכפית ביום ל-3 ימים, אחר כך 2 כפיות ביום ל-3 ימים וכך הלאה עד שיאכל 2 ספלים קטנים של יוגורט בכל יום, עם האוכל ובין הארוחות. במקביל הכינו כרוב כבוש והתחילו להוסיף מיץ מהכבישה לכל קערת מרק או פירה ירקות/בשר. התחילו בכפית ביום ל-3 ימים, אחר כך 2 כפיות ביום ל-3 ימים ואז 3 כפיות ביום: אחת בבוקר, אחת בצהרים ואחת בערב.
ודאי שהמרק אינו חם מאד כך שהחום לא יהרוס את הבקטריות הפרוביוטיות. יתכן ותרצו להכניס את המזון הפרוביוטי מהר יותר או לאט יותר, בהסתמך על ההרגשה של הילד והסימפטומים האופייניים לו.
4. תה ג'ינג'ר ודבש בין הארוחות
בכדי להכין תה ג'ינג'ר גרדו קצת שורש ג'ינג'ר טרי (בערך כפית) לתוך קנקן תה ומזגו מים חמים. תנו לו לנוח 3-5 דקת וסננו. התחילו עם תה מדולל מאד, שבו בקושי מורגש הטעם. עם הזמן הגדילי לאט את ריכוז הגינג'ר. הוסיפו דבש לפי הטעם. המעיטו בדבש עד כמה שאתם יכולים.
שלב 2
1. המשיכו
המשיכו עם המרקים עם מח העצם, בשרים או דגים מבושלים ורקמות רכות אחרות מהעצמות. כמו כן צריך להמשיך לשתות תה ג'ינג'ר וציר בשר. המשיכו לשים מזון פרוביוטי בתוך המרק – מיץ מהכבישה של הכרוב ויוגורט. התחילו לאט והוסיפו לאט, כמפורט מעלה.
2. הוסיפו חלמונים מביצים אורגניות
ביצים הם מקור חיוני וחשוב לחומרים מזינים. כדי לוודא שאין רגישות נעשה בדיקת רגישות קודם לחלמון ואחר כך לחלבון. עשו בדיקת רגישות על העור של הילד כפי שתואר בהתחלה. הטוב ביותר הוא להוסיף חלמונים חיים לכל קערת מרק ולכל ספל ציר בשר. התחילו בחלמון אחד ביום והעלו את הכמות עד שתאכלו חלמון אחד עם כל קערת מרק. כשחלמוני הביצים עוברים ללא תקלות הוסיפו ביצה מבושלת רכה שלמה למרק, (החלבון מתקשה והחלמון רך). אין צורך להגביל את כמות הביצים ביום כיוון שהן נספגות במהירות ללא צורך בעיכול והם יספקו לילד חומרים תזונתיים נפלאים ומאד נחוצים. חשוב שהביצים יגיעו ממקום שניתן לסמוך עליו: טריות, ביצי חופש אורגניות. אם יש דבר אחד שחשוב שיהיה איכותי, אז זה הביצים.
3.הוסיפו צלי, תבשילי קדירה עם בשר וירקות.
הימנעו מתבלינים חריפים בשלב זה. הכינו את הצלי עם מלח ועשבי תיבול טריים (השתמשו בחוברת המתכונים שהכנתי עבורכם). תכולת השומן של ארוחות אלו צריכה להיות די גבוהה. ככל שתאכלו יותר שומן, כך טוב יותר. הוסיפו מזון פרוביוטי בכל צלחת.
הוראות מיוחדות: אם נראה לכם שיש קושי בעיכול שומנים, התחילו עם מעט שומן (לא שמן), כפית בארוחה. עם הזמן תוכלו לעכל יותר. אם עדיין נשאר קושי בעיכול שומנים, דווחו לי.
4. מזון פרוביוטי
הגדילו את כמות היוגורט הביתי אם הוא כבר בתפריט. הגדילו את כמות מיץ הכרוב הכבוש, מיץ הירקות הכבושים או תערובת הירקות. שימו לב – עדיין לא אוכלים את הירק עצמו.
5. דגים כבושים
הכניסו דגים כבושים ולא מעושנים כמו הרינג ומטיאס וסלמון כבוש בתחמיץ. מתכון בספר של ד"ר נטשה. התחל בחתיכה אחת ביום. אם אתם פוחדים ממתכות כבדות, בחרו בדגים הקטנים יותר.
6. גהי
בגהי אין לקטוז ואין קזאין (חלבון החלב). הכניסו גהי (חמאה מזוקקת) עשוי בבית, החל בכפית אחת ולהוסיף בהדרגה. ראו מתכון בהמשך או באתר. הגהי הוא מאכל נפלא שיוסיף ריח של מאפה לכל אוכל. יש לו חומצות שומן טובות והוא לא מתחמצן בקלות בחימום, מה שהופך אותו לשומן נח מאד לבישול.
ייתכן והמטופל יצטרך להישאר די הרבה זמן על השלב הזה. זה שלב חיוני, מנקה ומרפא. בשלב הזה יוצאים הרבה רעלים מהגוף ויש להיות סובלניים וסבלניים, במיוחד אם מופיעים סימפטומים שונים, התנהגותיים או פיזיים
שלב 3
1. המשיכו עם כל המזונות המותרים בשלב 1 ו-2
2. להוסיף אבוקדו בשל, מעוך, אל המרק. מתחילים בכף אחת עד 3 ליום. מוסיפים בהדרגה.
3. אפשר להוסיף פנקייקס. מתחילים עם אחד ביום ומגדילים כמות לאט, לאט. עשו אותם משלושה מרכיבים: חמאת אגוזים אורגנית (אגוזים, שקדים ובוטנים), ביצים, דלעת או קישוא ללא קליפה וללא גרעינים, מפורקת היטב במעבד מזון. לטגן קלות בגהי, שומן אווז או שומן ברווז. להיזהר לא לשרוף אותם. יש שני מתכונים טעימים להפליא בחוברת המתכונים. הכינו הרבה כי זה טעים מאד ומהווה שינוי מרענן.
4. להוסיף ביצים מקושקשות בהרבה גהי או שומן אווז. להגיש עם אבוקדו (אם הוא מתקבל טוב) ועם ירקות מבושלים. בצל מבושל הוא טוב במיוחד למערכת העיכול ולמערכת החסון. המיסו 3 כפות שומן אווז או גהי במחבת, הוסיפו בצל גדול פרוס, כסו ובשלו 20-30 דקות בחום נמוך.
5. להוסיף כרוב חמוץ ושאר הירקות הכבושים (המטופל מזמן שותה את המיצים שלהם.) מתחילים עם כמות קטנה של ירקות כבושים, מוסיפים בהדרגה ומגיעים ל 1/2-1 כפית כרוב כבוש בארוחה.
שלב 4
1.המשיכו עם כל המזונות המותרים בשלב 1, 2 ו-3
2. מוסיפים בשרים שבושלו בצלייה או בגריל (אך לא "על האש" או מטוגנים). להימנע מחלקים שרופים או חומים מדי. איכלו אותם בלוויית ירקות מבושלים או מאודים וכרוב כבוש.
3. להוסיף בהדרגה שמן זית מכבישה קרה. להתחיל עם 2-3 טיפות לארוחה עד ל- 1-2 כפיות בארוחה.
4. להכניס מיצים סחוטים טרי. אתם צריכים מסחטה לעניין הזה, כזו הסוחטת גם עלים ולא מסחטת צנטריפוגה. עם זאת, תשתמשו בהתחלה במה שיש לכם בבית. בהתחלה אפשר לקצוץ היטב במעבד מזון את הגזר ולשתות את מעט המיץ שמצטבר בכלי. בהמשך, ככל שמוסיפים יותר מיץ זה כבר לא מספיק ויש צורך במכונה.
להתחיל מכפית של מיץ גזר. לסנן את המיץ היטב, דרך שקית סינון או דרך בד חיתול, שיהיה ללא חתיכות. לשתות את זה לאט או מדולל בקצת מים חמימים או מעורבב בקצת יוגורט. אם זה עובר בשלום להגדיל כמות לחצי כוס ביום. אחרי שחצי כוס מיץ גזר עוברת טוב נסו להוסיף קצת מיץ סלרי, חסה וכמה עלי מנתה. יש לשתות את המיץ על קיבה ריקה, אז הטוב ביותר הוא בבוקר או מאוחר אחרי הצהרים.
5. נסו לאפות לחם עם שקדים טחונים או קמח אגוזים אחר (יש האוהבים קשיו) או זרעים אחר. במתכון הנמצא בספר יש רק ארבעה מרכיבים: קמח אגוזים, ביצים, חתיכת דלעת או קישוא (ללא קליפה או גרעינים), שומן מהחי וטיפה מלח לטעם נוסף. אין להוסיף מרכיבים נוספים, גם לא אם הם מותרים בגאפס מאוחר יותר. להתחיל מפיסה קטנה של לחם כזה ביום ואז להגדיל כמות לאט. לחם כזה הוא טעים אך קצת כבד לעיכול. לכן לא יתפוס מקום עיקרי בתפריט אלא יוגש כחטיף אחרי הצהרים וגם אותו יש להתחיל לאט.
שלב 5
1.המשיכו עם כל המזונות המותרים בשלב 1, 2, 3 ו-4
תתבוננו לאחור על רשימת המזונות שקיבלתם וסימנתם. האם כל המזונות המומלצים עד כה הוכנסו כבר? אם לא, אז זה הזמן. המזונות בשלבים הראשונים, ממש כולם הם בעלי חשיבות גדולה לבריאות מערכת העיכול ומזרזים החלמה.
2. תפוחים מבושלים - אם כל המזונות הקודמים נסבלים אצל המטופל שלכם נסו להכניס תפוחים מבושלים במים, בצורה של פירה תפוחים. להתחיל עם תפוחים מבושלים במים, עם קצת דבש וגהי. קלפו תפוחים בשלים ובשלו אותם עם מעט מים עד שהם רכים. כשהם מוכנים הוסיפו להם קצת גהי ומעכו אותם עם מועך תפוחי אדמה. אם לא השתמשתם בגהי עד עכשיו אז השתמשו בשומן אווז/ברווז. התחילו עם כמה כפות ליום. שימו לב לריאקציות. אם אין, להגדיל כמות בהדרגה. אחר כך עברו לתפוחים אפויים בתנור. שוטפים אותם, עושים להם חתך אופקי מסביב (כדי שלא יתפוצצו) ואופים. אוכלים עם קצת גהי.
הוראות מיוחדות: השלב הזה קשה אצל הרבה ילדים ואנשים. מעט ולאט הוא הרמז להתנהלות. ייתכן ותצטרכו לחכות עם זה עוד קצת.
3. הוסיפו ירקות חיים, כשמתחילים עם החלקים הרכים של החסה ועם מלפפון קלוף וללא גרעינים. עקבו אחרי היציאות של הילד. התחילו בכמות קטנה והגדילו כמות בהדרגה. אם ירקות אלו עוברים בשלום, ללא שלשול וללא כאבי בטן הוסיפו גזר, עגבנייה, בצל, כרוב.
4. הוספת פרי למיץ. אם מיץ הגזר, הסלרי, חסה ומנתה עוברים בשלום הוסיפו לזה פרי: תפוח, אננס, מנגו. הימנעו מפרי הדר בשלב זה.
שלב 6
1.המשיכו עם כל המזונות המותרים עד כה.
2.הוסיפו תפוח חי קלוף. בהדרגה הוסיפו פירות אחרים ויותר דבש. פירות יש לצרוך רחוק מאוכל – שעה לפני האוכל או שעתיים אחרי האוכל. מלון יש לאכול בנפרד מכל מזון אחר, כלומר לא עם פירות אחרים.
3.הוסיפו מאפים נוספים המותרים ב – GAPS על פי מתכונים בספר ובחוברת. השתמשו בפרי מיובש להמתקת המאפים. תוכלו למצוא מתכונים רבים באתרים שונים באינטרנט.
כפי שכבר כתבתי קודם, התקדמו בקצב שלכם, בהתאם לשינויים בסימפטומים ובהרגשה. תנו לסימפטומים להשתנות לפני שאתם עוברים לשלבים הבאים ושימו לב ליציאות ולסימפטומים האחרים. יתכן ומזונות מסוימים תכניסו יותר מאוחר מאשר בתכנון המקורי בהתאם לרגישויות המיוחדות של עילאי.
חשוב להמשיך עם המרק וציר הבשר גם לאחר סיום דיאטת המבוא. לאחר שתסיימו את דיאטת המבוא עברו לדיאטת GAPS המלאה.