איך עוצרים תגובת ניקוי (die-off) באופן מהיר?
המאמר המקורי, מאת Dr. Becky Plotner קישור
חווית ה die-off היא חלק נורמלי של תהליך איזון המיקרוביום (כלל חיידקי המעי). התהליך מלווה לא פעם בתגובות פיזיולוגיות או התנהגותיות שמפריעות להתנהלות התקינה של המטופל, וכשמדובר בילדים על הספקטרום האוטיסטי התופעות האלה משפיעות על ההתנהלות של כל המשפחה. כשאתם או הילדים שלכם חווים זאת אתם מגלים שזו לא חוויה נעימה, לפעמים מכאיבה, לפעמים מגבילה אתכם ותמיד מעוררת סימני שאלה על כל התהליך.
כשאנחנו מאכילים את החיידקים טובים שבמעי הם מתרבים והורגים חיידקים אחרים, כאלו שהם מעוררי מחלה (פתוגנים). כשאלו מתים הם משחררים גזים רעילים שיכולים לגרום לכם להרגיש לא טוב, יכולים לגרום לכאבי ראש, לאף מטפטף, לתסמינים של שפעת, להקאות, בחילה, שלשול, גז, נפיחות בבטן, גלי חום, פריחה בעור, עיניים אדומות, חרדה, דיכאון ועוד רשימה ארוכה של תסמינים אפשרים. אצל ילדים על הספקטרום האוטיסטי אנו עשויים לראות התגברות של "תסמינים אוטיסטיים" - נפנופי ידיים, חוסר שקט קיצוני, התנהגות מתנגדת וכו'. את תגובת הניקוי תמצאו גם בשם תגובת החלמה, "תגובת הרקסהיימר", "Herxheimer reaction" או הרקס בקיצור. הנפוץ ביותר יהיה השם die-off.
הבשורה הטובה היא שאנחנו יכולים להשפיע על עוצמת התגובה ואף להוציא את עצמנו מתגובת הניקוי, זה לא מסובך ואין מה לחשוש מזה.
תגובת הניקוי קורית כי יש לנו חסר בחיידקים מסוימים וכל כניסה של חיידק כזה גורמת למלחמת עולם בתוכנו. die off מעיד על זה שהחיידקים שאכלנו עכשיו או לקחנו כפרוביוטיקה הם אלה שחסרים לנו, ואותם אנחנו צריכים על מנת לרפא את המעי. מצער שזה שלב שבו אנשים מחליטים שהם אינם מוכנים לסבול את המאכלים הפרוביוטיים, וכיוון שהם פוחדים מבעייה גדולה עוד יותר או כי הם חושבים שזו אי סבילות, הם מפסיקים את האכילה של המזונות האלה ובכך מאריכים את תקופת ההבראה. כשאנחנו מזהים את החיידקים החלשים שלנו עלינו להאכיל ולטפח אותם בצורה איטית ומבוקרת. עלינו לבנות לאט לאט את המזונות הפרוביוטיים או את הפרוביוטיקה שקנינו בצורה של קפסולות ולהגיע למינון מרפא. המינון יכול להיות שונה מאדם לאדם. כיון שכולנו שונים האחד מהשני רק הגוף שלכם או הגוף של הילד ידע מהו המינון המרפא בשבילו, המינון שיביא לאיזון.
דר' נטשה קמפבל מקברייד ממליצה ב GAPS להגיע למינון תרפויטי ולהשאר במינון הזה למשך 3 חודשים לפני שמחליפים לפרוביוטיקה אחרת על מנת לזהות זנים חלשים אחרים.
אחת הבעיות הגדולות בימינו היא שהרבה מוצרי מדף פרוביוטיים מכילים חומרים המאכילים את הפתוגנים שבמעי, כמו FOS, עמילן תפוח אדמה, קמח אורז, חומרים נגד התגבשות, סוכרי אלכוהול כמו קסיליטול ומנטיטול ושורש צ'יקורי. שורש צ'יקורי נחשב על ידי יצרניו כפרביוטי, אולם כשיש עומס בחיידקים פתוגנים בהרכב מסוים שורש צ'יקורי יעשה יותר נזק ויגדיל את זמן ההחלמה. דווקא פקטין שמקורו בתפוחי עץ יהיה בחירה טובה יותר במקרה זה. בכל מקרה פרביוטיקה אינה נחוצה בשום מקרה ואינה מיטיבה יותר מפרוביוטיקה. עובדה זו הוכחה שוב ושוב ע"י דר', נטשה קמפבל מקברייד במחקרים הקליניים שערכה. האכלה של פתוגנים היא מנוגדת להרג פתוגנים ויש להמנע ממנה בכל מחיר. שימו לב למה שאתם קונים.
כשאתם מוצאים עצמכם או מזהים אצל ילדכם תגובת ניקוי, ישנם כלים חשובים נוספים בהם ניתן להשתמש על מנת לצאת מהמצב מהר ובאופן טבעי.
רסקיו רמדי Rescue Remedy
זו תערובת של פרחי בך שניתן למצוא אותה בכל בתי המרקחת, ללא מרשם רופא. זה המוצר היעיל ביותר לעצירת תגובת הניקוי וההחלמה. בתערובת נמצאים הפרחים הבאים: Impatiens, Star of Bethlehem, Cherry Plum, Rock Rose, Clematis. אפשר להשתמש בזה בכל סיטואציה בה אין לכם את הידע או את התאמת הפרחים באופן מדויק יותר.
כיצד משתמשים?
מנה אחת היא 4 טיפות תחת הלשון, ואליה מתייחסים בתיאור הטיפול.
יש לתת מנה בכל 15 דקות עד ירידה בסימפטומים. המינון וההתנהלות להרבה מצבים קיצוניים הוא:
4 טיפות תחת הלשון
כעבור 15 דקות מנה
כעבור 15 דקות מנה
כעבור 30 דקות מנה
כעבור 75 דקות מנה
כעבור שעתיים מנה וכו'
אם יש ירידה בסימפטומים הרמדי הצליח. אפשר לתת עוד מנה ולהפסיק. אם אין שינוי או אם התופעות חוזרות אז קחו/תנו מנה נוספת.
הטיפות צריכות להספג אל זרם הדם דרך הממברנות הריריות שבפה, ולא בבליעה. זו הסיבה שבשלה נותנים את הטיפות מתחת ללשון. אם לוקחים את זה בבליעה זה חסר ערך כי חומצת הקיבה מפרקת את החומרים הפעילים. לפי דר' אדוארד בך (מייסד השיטה), הסיבה היחידה לכך שזה לא עובד זה כי אינך לוקח מספיק ולא בתדירות מספקת.
לרסקיו רמדי יש צורות שונות - יש לחיות הבית, יש בצורה של קרם לשימוש חיצוני על העור, יש בצורה של ספריי. זה שבתמונה הוא הרגיל והמומלץ במקרה שלנו, טיפות תחת הלשון. לא כל הצורות תומכות בהבראה או בהפגת התסמינים של תגובת הניקוי.
שתיה של תה צמחים
תה צמחים תומך במשיכה של רעלים החוצה מהגוף. כדאי להשתמש בעלים איכותיים של צמחים, שהמומלצים שבהם הם ג'ינג'ר, קמומיל, מנתה או סרפד. תה מג'ינג'ר שזה עתה גורד הוא מצוין למטרה זו. באופן רגיל מכינים מכפית של עלים או ג'ינג'ר לכוס מים. נותנים לעמוד כ-10 דקות ושותים. לצנן עבור ילדים קטנים.
תה קמומיל ידוע במיוחד כמושך רעלים החוצה דרך השתן. זה יכול להתבטא בצורך דחוף של הוצאת שתן, שלפעמים לא מצליח להגיע לשרותים, במיוחד בלילה אצל ילדים. זה קורה בשל עומס רב של רעלים שמשתחררים מהגוף היוצרים עומס רעלים על שלפוחית השתן. זו מתכווצת באופן מיידי כדי להפריש החוצה את הנוזל הרעיל. באותו האופן הקיבה מוציאה החוצה רעלים באופן מהיר על ידי הקאה. למרות אי הנוחות הזמנית אלו מנגנונים טובים המגינים על בריאותנו.
שימוש בעלים של תה ולא בשקיות תה סטדרטיות מבטיח את זה שלא נאכיל פתוגנים על ידי "טעמים" ותוספות שונות שמוסיפים לתערובות אלא נקבל רק את סגולותיו המועילות של הצמח.
אמבטיות ניקוי
דרך נוספת לעזור להתפוגגות של תגובת הניקוי היא על ידי אמבטיות. טבילה באמבטיה בכל יום גורמת לפתיחה של נקבוביות פינוי הרעלים שנמצאות בעור, האיבר הגדול ביותר בגוף. פינוי דרך העור מקל על דרכי הפינוי האחרות של גופנו. אנו עושים אמבטיות עם חומרים שונים שהחשוב מבינהם הוא מלח המגנזיום (הידוע גם כמגנזיום סולפט, או כמלח איפסום). באמבט שמים חצי כוס מלח לילד וכוס מלח למבוגר. אני ממליצה להתחיל עם לא יותר משתי כפות על מנת לא להפר את איזון הכימיקלים.
אמבטיו אפשריות אחרות הן עם מלח ים, מלחים מינרליים, חומץ תפוחי עץ, חימר בנטונייט, סודה לשתיה, אצות ים, או סבב של חלק מכל אלה. רק הגוף יודע לומר מה מכל אלה ייטיב הכי הרבה. בכל אופן, לפי דר, נטשה קמפבל מק'ברייד, ככל שהרעילות גבוהה יותר יש להשתמש בפחות חומר באמבטיה.
טבילה באמבטיה בתקופה של die off תעזור למשוך החוצה חלק מהרעלים שהגוף מתאמץ להוציא.
מרק עוף ובשר
מרק היא דרך נוספת של תמיכה בגוף שעובר תקופת ניקוי והחלמה. קישור למתכון להכנת מרק טעים ביותר. לא אוכל להסביר מדוע אך למרק יש יכולת ניקוי גבוהה ביותר ואנחנו יכולים לראות תופעות ניקוי מייד עם התחלת גאפס.
אתר gapsisrael.co.il נכתב ומנוהל על ידי אביבה אברון , נטורופתית ND, עם התמחות בדרכי העיכול ובטיפול תזונתי בילדים בכלל ובילדים עם אוטיזם בפרט.
אביבה היא (CGP (Certified GAPS Practitioner, מדריכה ומלווה בתכנית גאפס.
אביבה אברון עובדת בקליניקה בקרית אונו.
“GAPS™ and Gut and Psychology Syndrome™ are the trademark and copyright of Dr. Natasha Campbell-McBride. The right of Dr. Natasha Campbell-McBride to be identified as the author of this work has been asserted by her in accordance with the Copyright, Patent and Designs Act 1988.