פרוקטוז - יותר אויב מאוהב

פרוקטוז, בעד ונגד ומה הבעיות איתו?

Image result for fructoseאנחנו שומעים הרבה את המושג פרוקטוז. רבים חושבים שזה הסוכר בפירות, כפי שהשם מרמז, ולכן יש החושבים שזה סוכר טבעי ומעולה עבור הגוף שלנו. זו הבנה נכונה בחלקה, רק בחלקה.


מהו פרוקטוז?

הפרוקטוז הוא מולקולה של חד סוכר הנוצרת בצמחים. הפחמימות נאגרות במזונות מן הצומח בשתי דרכים – כעמילנים וכסוכרים.

העמילנים והסוכרים מתפרקים באופנים שונים . בתהליך העיכול בגוף שלנו העמילנים הופכים בשלמותם לגלוקוז. לסוכרים שבצמחים יש צורות מולקולריות שונות כשהנפוצה מביניהם היא מולקולת הסוכרוז, שזה פשוט סוכר. הסוכרוז (דו סוכר) מתפרק בגוף לחלקים שווים של גלוקוז ופרוקטוז (מולקולות של חד סוכרים). החומרים שפעילים בגוף שלנו הן המולקולות הקטנות האלה, החד סוכרים, במקרה זה גלוקוז ופרוקטוז. סליחה על המעט כימיה, היא דרושה כאן. סוכרוז = גלוקוז + פרוקטוז, על כל מולקולה של גלוקוז אנחנו מקבלים גם מולקולה של פרוקטוז.  מסתבר שאנחנו יכולים לדעת בערך כמה אנחנו צריכים מהמולקולות האלה.

אנחנו צורכים פרוקטוז ממקורות שונים, ממש לא רק מפירות או מירקות. נמצאה דרך להפיק ממתיק מאד מרוכז מתירס, שרובו ככולו הוא פרוקטוז.  פרוקטוז נמצא היום בכל מקום כממתיק – מהיותו זול מאד כשמקורו בתירס, (High-Fructose Corn Syrup). הפרוקטוז הזה מאד בעייתי, בין היתר כיוון שהוא נמצא בכל מזון מתועש. תראו אותו בסימון HFCS. 

זה מה שממתיק את כל המזון המתועש – את המשקאות, את הרטבים, את הממתקים, את היוגורטים המומתקים ואת הפירות המשומרים. הכל. 

לפיכך, כשאנחנו צורכים מזון מומתק ב HFCS אנחנו צורכים פרוקטוז ללא הגלוקוז שבדרך כלל נלווה אליו.  

 

הפרוקטוז כמקור לאנרגיה

יש רבים הסומכים על פירות ועל משקאות מתוקים כמקור לאנרגיה. לפרוקטוז כמקור אנרגיה יש כמה בעיות:

- הפרוקטוז מגיב בקלות מבחינה כימית ויוצר חלבונים מסוכרים הנקראים (AGE (advanced glycation end products) חומר הגורם לפגיעה ב-DNA ולתופעות רבות אחרות כמו הזדקנות מהירה, בעיות קולגן, בעיות לחץ דם גבוה ועוד.

- לפרוקטוז אין תפקיד מבני בגוף. שוב, לפרוקטוז אין תפקיד מבני בגוף. כל הפרוקטוז שמגיע נזרק לכבד ולא מגיע לזרם הדם כלל. בכבד הוא עובר המרה מהירה למולקולות חיוניות כשומן, גלוקוז, לקטוז, לקטט, גליקוגן.

- הרבה פרוקטוז מהווה עומס מיותר על הכבד. 

- מסתבר ויש אנשים רגישים לפרוקטוז.


הפרוקטוז גם מועיל

ובכל זאת פרוקטוז נמצא במזונות טבעיים, אז למה הוא שם? נכון, אנחנו חושבים שבכל זאת יש בו גם מעט תועלת.

- פעילות אתלטית/ספורטיבית – פרוקטוז עוזר למלא מחסני אנרגיה במהירות, חשוב במיוחד עבור ספורטאים.

- הכבד מאזן את כמויות הסוכר בדם ביתר יעילות כשיש לו גם מעט פרוקטוז לעבוד איתו. הכמות הנחוצה היא משהו כמו 3 גרם בארוחה.

- מחקרים מראים שהכמות המיטיבה של גלוקוז למבוגר היא כ-25 גרם פרוקטוז ביום, מחולק במשך היום.


אנחנו אוכלים הרבה פרוקטוז? כמה באמת? 

אנחנו אוהבים פירות, אוהבים לתת לילדים הרבה פירות ויש בינינו כאלה החיים רק על פירות. האם זה טוב באמת? כיון שהכל עניין של כמות, בואו נקבל מושג על כמויות פרוקטוז באוכל המקובל בחברה שלנו.
100 גרם תמרים (5 תמרים) – 50 גרם פרוקטוז
100 גרם צימוקים – 30 גרם פרוקטוז ל-100 גרם
תפוח אחד – 13 גרם פרוקטוז
בננה ה- 5 גרם ל-100 גרם, דלת פרוקטוז
מיץ ענבים –8 גרם פרוקטוז ל-100 גרם מיץ
קוקה קולה – 6 גרם פרוקטוז ל-100 גרם משקה
מיץ חמוציות – 27 גרם פרוקטוז ל-100 גרם משקה
דבש – 40 גרם פרוקטוז ל-100 גרם
אפונה – 4 גרם פרוקטוז ל-100 גרם
גזר - 10 גרם פרוקטוז ל-100 גרם
עוף – 1/2 גרם
ביצה – 1/10 גרם
יוגורט – 1/20 גרם

איפה הפרוקטוז? הכל במוצרים מן הצומח ובמוצרי אוכל מתועשים. לא, לא במוצרים מן החי.

וכן, צריך אבל צריך ממש מעט מאד. מבוגר צריך כ-25 גרם פרוקטוז ביום, 3-4 גרם לארוחה ואולי עוד פרי או שניים. כמה זה תכלס? במאה גרם תמרים יש 50 גרם פרוקטוז. 5 תמרים זה 100 גרם? אז מבוגר צריך כתמר אחד ביום. כ-25 גרם פרוקטוז יש גם בשני תפוחי עץ או בקצת ירקות. 

כמה ילד צריך? הוא שוקל 1/4 ממבוגר? הוא צריך כ- 6 גרם סה"כ. זה מה שיש בחצי תפוח או בגזר אחד... אולי גם תמר אחד זה בסדר אם לא אוכלים פירות נוספים. רוצים לתת לילד 2 תמרים ושלושה תפוחים? זה פי 6-8 יותר ממה שהגוף צריך. רוצים להוסיף לזה 3-4 תמרים? 

רעילות הפרוקטוז

מה קורה אם אוכלים יותר מדי?

 

לפרוקטוז יש רעילות והיא מתחילה עם ממש מעט עודף של פרוקטוז.

- פרוקטוז מקדם דליפות מעי
- פרוקטוז יוצר רעילות (הנוצרת מבפנים) מהיותו סוכר שמאכיל חיידקים שונים
- פרוקטוז מקדם שומניות של הכבד, מחלות כבד וסינדרום מטבולי
- כשהגוף נפטר מפרוקטוז נוצרת חומצה אורית שיכולה לייצר את מחלת גאוט וגם אבני כליה
- כשהכבד לא מצליח להפטר מכל הגלוקוז הזה במהירות מספקת, מתקדמת פעילות סרטנית.
- הרבה פרוקטוז מקדם השמנה.


אי סבילות לפרוקטוז


בנוסף לכל זה ידועה אי סבילות לפרוקטוז.
אי סבילות היא תוצאה של חוסר יכולת לספוג פרוקטוז, וחוסר יכולת להמרה של הפרוקטוז למולקולות הדרושות. כשזה קורה נאגר פרוקטוז במעי הגס ומופיעים סימפטומים כגון בחילה, נפיחות, גזים, כאבי בטן, שלשול, הקאות, חסרים תזונתיים מסויימים. תופעה זו התגלתה כבר ב-1956.


אתם כבר יודעים שקשה לעבור לגאפס, לעזוב את הלחמים ואת תפוחי האדמה. וכן, צריך להפרד גם מהכמויות "הבריאות" של פירות ושל פירות יבשים (הם משלשלים וגם יש בהם ריכוז גבוה של פרוקטוז וגלוקוז). התכונות הבריאותיות של הרבה פירות הן מיתוס.
כשלילדים יש שלשולים, גזים, בטן נפוחה, אלו כל הסימנים שלא כדאי עכשיו לאכול פרוקטוז.
כשלילד יש יציאות רכות זה לא הזמן להזין אותו בפירות יבשים.


אתר gapsisrael.co.il נכתב ומנוהל על ידי אביבה אברון , נטורופתית ND, עם התמחות בדרכי העיכול ובטיפול תזונתי בילדים בכלל ובילדים עם אוטיזם בפרט. 
 אביבה היא (CGP (Certified GAPS Practitioner, מדריכה ומלווה בתכנית גאפס.

 

אביבה אברון עובדת בקליניקה בקרית אונו. 

 


 


 

“GAPS™ and Gut and Psychology Syndrome™ are the trademark and copyright of Dr. Natasha Campbell-McBride. The right of Dr. Natasha Campbell-McBride to be identified as the author of this work has been asserted by her in accordance with the Copyright, Patent and Designs Act 1988.

 




יצירת קשר
/>