כאן מופיעות שאלות נפוצות שהגיעו אלי והתשובות. עברו על השאלות וחפשו תשובה לפני שאתם שולחים שאלה נוספת. יתכן ושאלתכם תענה. הנושאים מסודרים לפי א-ב. |
לדף שאלות מיוחדות לילדים עם אוטיזם לחץ כאן
אוטואימוניות
האם דיאטת GAPS שנועדה במקור להפרעות נפשיות, יכולה לרפא צליאק או מחלות מעי אחרות, או שהיא רק עוזרת לשלוט טוב יותר בסימפטומים? האם אוכל לצרוך גלוטן בסופו של דבר?
על פי נסיונה של דר' קמפבל מק'ברייד דיאטת GAPS יכולה לרפא מחלות מעי דלקתיות ולא רק לשלוט בסימפטומים. כמובן שכל אדם הוא שונה ויכולים להיות הבדלים משמעותיים בתקופת הזמן הדרושה לריפוי אצל אנשים שונים. נראה לי שהיום אנשיםהםיותר ויותר חולים ולפיכך לא פעם יעזרו גם בתרופות כדי להקל על מצבם. בכל אופן, מבחינה תזונתית יש תהליך מסוים שיש לעשות אותו באופן מסודר בכדי להתחיל לאכול מדי פעם גלוטן או חיטה. כשאתם לפחות חצי שנה ללא כל סימפטומים אפשר להתחיל את התהליך. זה מתואר במפורט בספר GAPS.
אוטיזם
אתם מרפאים אוטיזם?
אין לנו התיימרות לרפא אוטיזם, המדע והרפואה עדיין עובדים על פתרונות לתופעה הזו. עם זאת, התכנית הזו עוזרת להפחתה של סממני אוטיזם וגורמת לילדים להרגיש טוב יותר מהרבה בחינות, פיזיולוגיות והתנהגותיות. קיראו עדויות של הורים וכך תוכלו להתרשם בצורה הטובה ביותר למה ניתן לצפות מהתכנית.
דיאטה/אוכל
1. כמה זמן עלי להיות בדיאטה לפני שאני מרגיש תוצאה כלשהי? האם יש זמן שבו עלי להבין שזה לא עובד עבורי?
זה מאד אינדיבידואלי. יש המרגישים הבדל תוך ימים ספורים ויש כאלה שזה לוקח להם הרבה יותר זמן ויש כאלו שרק כשהם מפסיקים את הדיאטה הם מרגישים שזה בעצם כן עזר להם. הייתי אומרת לתת לזה חצי שנה ואז להחליט.
2. סיפרתי לרופא שלי על הדיאטה והוא הזדעזע ואמר שאי אפשר לחיות בלי פחמימות ושהדיאטה מסוכנת. אני מבולבל. מה לעשות?
התפישה התזונתית הרווחת הכריזה על חלבונים מהחי ועל שומנים כעל דבר רע, כך שלטענתם לא נותר מה לאכול מלבד פחמימות. כך, האוכלוסיה נתונה מזה עשרות שנים בתעמולה לטובת צריכת פחמימות, וגם הרופאים היו נתונים לאותה 'שטיפת מח' כמו כל הציבור.
לאמיתו של דבר, הפחמימות הן המאקרו-נוטריינט היחיד שהאדם יכול לחיות בלעדיו באופן מושלם, כשהגוף מייצר את הפחמימות שהוא זקוק לו מחלבונים ומשומנים.לעומת זאת איננו יכולים לחיות ללא חלבונים וללא שומנים, אותם מאכלים שגופים האמונים על בריאותנו מונעים מאיתנו לאכול.
כמו כן תכנית GAPS אינה מגבילה את כמות הפחמימות הנצרכת, אלא רק את המקור שלהם. אין לאכול דגנים ועמילנים אבל אפשר לאכול ירקות אחרים, עשירים בפחמימות, וגם פירות. אין הגבלה על כמות הפחמימות ואתה רשאי לאכול אותם על פי מידת החשק והצורך.
כל אדם צריך לחקור בעצמו ולהגיע למסקנות אישיות לגבי מזונו. אין לסמוך עלי או לעשות כדברי. יש לחקור ולגלות את האמת. לפעמים האמת שלך לא תהיה כמו האמת של אחרים.
3. התחלנו כל המשפחה לפני 3 שבועות את תכנית GAPS ואנחנו מאז על השלב הראשון של תכנית המבוא. עד לפני שבועיים הילד לא היה מוכן לגעת בעוף ועכשיו הוא טורף עוף שלם כולל את הכבד ואת שאר הדברים הטובים. אני מיישמת המלצות מהשיטה ההתנהגותית (ABA ) לגבי המרק ואני מצליחה לא רע. הבעיה הגדולה שלי היא שהוא אינו מוכן לאכול כלל מציר המרק. ניסיתי הכל ושום דבר לא עובד. כשאני מאכילה אותו בציר, הרוב מגיע לחולצה שלו. הטעם של זה טוב. אין לי מושג למה הוא לא אוכל את זה. אנא עזרי. ניצה.
ראשית, זה נפלא שכל המשפחה אוכלת GAPS, יחד עם הילד. זה עושה את זה הרבה יותר קל עבורו. שנית, זה מצוין שהוא כן אוכל מרק ובעצם הוא כן אוכל את הציר. עם זאת, הציר הוא מרוכז יותר בחומרים מזינים.
למרות שאת קצת משתמשת בשיטה ההתנהגותית אני רוצה להציע רעיון להתנהלות מול הילד. זה תופס לגבי כל מזון שאת רוצה להכניס לתפריט.
העיקרון הבסיסי ביותר הוא שעלייך להישאר מאד רגועה ולהיות מוכנה להתמיד, אבל ממש להתמיד.
אם הילד לוקח ביס מהאוכל הרצוי, אפילו לגימה קטנטנה, את צריכה להגזים את תגובת השמחה שלך ולשבח אותו על המאמץ שלו. כמו כן את יודעת טוב יותר מכל אחד אחר מה מניע אותו, מה גורם לו למוטיבציה. אני בטוחה שאם תגיבי כך הוא יתחיל לאכול את האוכל הזה הוא יתחיל להנות מהציר, כפי שהוא נהנה עכשיו מהעוף.
אל תוותרי, זה יכול לקחת לכם שעות כדי להתקדם עם כף אחת, אם חייבים, וזה שווה כי השינוי מגיע. כן, זה המון זמן אבל זה יעבוד אם את מוכנה להתעלם מהטווח הקצר ולהבין שזו השקעה לטווח הארוך בו הארוחות יהיו קלות יותר כי הוא יאכל יותר מזונות. זה לא ימשך לנצח, המאמץ הזה. ברגע שהילד יתחיל לאכול, אפילו קצת, הוא יגדיל לבד את הכמויות שהוא אוכל ולך יהיה קשה לעמוד בקצב הבישול. משהו משתנה במח ובחוש הטעם וגם בחשק וברעב.
אני מציעה שתיקחי לך את הזמן לשבת על כוס קפה, עם דף נייר, ותרשמי על הדף את כל הדברים שאת יודעת שיכולים לגרום לו למוטיבציה. את הדברים האלה את לא תתני בזמנים אחרים, אחרת לא תהיה לו מוטיבציה לקבל אותם. קשים מסתלסלים, ספלים חמודים, כפיות צבעוניות, אלו דברים שיכולים לעורר עניין. משחקים עם שאר בני המשפחה בשעת האוכל מהווים גם הם מוטיבטור גדול להיות כמו כולם. כמובן שאסור לתת לו לעזוב את השולחן.
ולבסוף, אני מציעה שתמשיכו לשלב 2, שהוא שלב המכיל מזונות נוספים. אין להישאר כל כך הרבה זמן על שלב 1.
הריון
1. האם לפני הכניסה להריון אני צריכה להיות בטוחה שאני מסוגלת לאכול ביצים, מוצרי חלב, אגוזים ופירות? במילים אחרות, מהם המרכיבים של הדיאטה הבריאה בזמן הריון?
הם למישהי עם מגבלות תזונתיות תמליצי תוספי תזונה מעבר לפרוטוקול GAPS ?
את יכולה לקבל את כל מרכיבי התזונה הדרושים לך ולעובר מבשר טרי, חלקי פנים של בעלי חיים, שומן מהחי, דגים וירקות. הקפידי לאכול מבחר ירקות עם כל ארוחה: חלק חיים, חלק מבושלים וחלק כבושים. את לא חייבת להכניס לתפריט אגוזים או פירות על מנת שתזונת העובר תהיה בשפע. את גם לא חייבת לאכול מוצרי חלב אבל חמאה וגהי יהיו בעלי ערך גבוה לתזונת העובר, אז תראי אם את יכולה לשלב אותם באוכל שלך. רוב האנשים, גם אלו עם אלרגיה לחלב יכולים לאכול חמאה וגהי. תנסי גם חמאה וגהי מבעלי חיים אחרים כמו עזים וכבשים או אחרים. גם לביצים יש ערך רב עבור העובר. את עשויה להיות רגישה לחלבון אן לחלמון, אז כדאי לבדוק אותם בנפרד. אפשר כמובן לנסות ביצים של ציפורים אחרות (יש בארץ?) כגון ברווז, אווז, שליו וכו'. לפעמים האלרגיה אינה לביצים עצמן אלא למזון בו הואכלו העופות, ואנשים רגישים עשויים לאכול ביצים אחרות ללא בעיה. כמובן שאם תרכשו ביצים ממגדלים ביתיים תזכו כנראה בביצים אורגניות, חופש אמיתיות.
הייתי נוקטת זהירות עם תוספים בתקופת ההריון ומתרכזת רק בתוספים טבעיים: פרוביוטיקה ממזון, אצות, פולן דבורים, ושמן כבד דג בקלה ( Cod liver oil). אם את צורכת מלח אמיתי ואצות ים יהיו לך מינרלים בשפע במזון. אם את שותה מיצים שנסחטו בבית מירקות, עלים וקצת פרי תקבלי הרבה מאד ויטמינים ומינרלים. ויטמינים שבתוספים הם סינטטיים לעתים קרובות ועם חומרים מוספים, שאינני ממליצה.
2. האם את ממליצה תוספים מסוימים במשך ההריון? מה עם מולטיויטמין?
במשך ההריון התוסף הטוב ביותר הוא מזון טוב, במיוחד שומן מבעלי חיים, בשרים, חלב מותסס, ביצים וכבד. מזונות אלו יספקו ויטמינים מסיסי שמן, את כל ויטמיני ה-B, הרבה חומצה פולית, ואת כל החומרים התזונתיים הנחוצים. הוסיפי ירקות מאיכות טובה, ופירות, מעט אצות-ים, ויהיה לך כל מה שאת צריכה.
אכילה של קצת כבד מדי יום היא חשובה במיוחד בהריון. למשל, בצרפת ובבלגיה זהו מנהג ידוע להגיש לאשה בהריון חתיכה של ממרח כבד מדי יום. הטוב ביותר הוא לאכול מזון מותסס מדי יום אך אם אינך יכולה לעשות זאת קחי פרוביוטיקה מסחרית. אם אינך אוכלת מספיק מזונות עם בשר עתיר שומן, קחי שמן כבד דג בקלה המכיל ויטמין A ו-D. ממליצה לבלות 3 שעות באוויר החופשי ובשמש. עשי אמבטיית שמש, אם אפשר. השמש תספק לך הרבה ויטמין D וגם תועלות נוספות.
כולנו מופצצים על ידי שווק אגרסיבי של תוספים שונים. נשים ילדו ילדים בריאים במשך אלפי שנים, ללא תוספים , רק על ידי אכילה טובה, שינה טובה ובילוי של רוב שעות היום מחוץ לבית.
הנקה
יש לי תינוקת בת 4 חודשים, יונקת, כאילו שמשהו מציק לה כל הזמן והיא בוכה. עכשיו הופיע לה אקזמה מפושטת. יכול להיות שהיא רגישה למשהו בחלב שלי?
כן, בהחלט. יתכן ויש משהו שהיא רגישה אליו ומערכת העיכול הלא בשלה שלה לא מצליחה להתמודד איתו. אנחנו ממליצים בדרך כלל לאם להתחיל תהליך של ניקוי לפני ההריון, על ידי יישום דיאטת המבוא של גאפס. בכל אופן כעת אל לך להתחיל את דיאטת המבוא כי הדיאטה עלולה לגרום להפרשה של רעלים מגופך שיגיעו באופן מיידי אל החלב.
נסי להסיר לחם וגלוטן מהתזונה שלך ולללכת לכוון דיאטת גאפס המלאה, העשירה במרק בשר/עוף, צלי וכדומה. פתחי קפסולה של פרוביוטיקה לתינוקות ושימי על השד לפני ההנקה, להעשרת פלורת המעי של התינוקת. כמו כן תוכלי כבר להתחיל לתת לתינוקת מזונות אחרים, על פי ההמלצות בספר GAPS.
חיידקים וטפילים
1. האם לד"ר נטשה יש המלצות לקנדידה בפה ובגרון באופן ספציפי?
אפשר להתחיל בטיפול מקומי בדבש מאנוקה באיכות טובה, כפית. כדאי גם לגרגר במים עם סודה לשתייה ולייצר לעצמך משחת שיניים ללא חומרים מזיקים. משחה זו תעזור לך בתהליך ההבראה. כדאי גם לנקות את הלשון בעזרת מברשת שיניים או בעזרת מנקה לשון מיוחד. ישנו תוסף המכיל סוג של פטריה, S. Boulardii (לרכישה ב-I-Herb ) שעוזרת לאזן את הפה וכן יש להשתממש בפרוביוטיקה. פתח כמוסה של פרוביוטיקה בצד הפנימי ביותר של הפה, בלילה, כשאתה הולך לישון, אחרי צחצוח השיניים.
כמו כן קח 3 פעמים ביום תמצית עלי זית איכותית.
תתמידו והפטריה תיעלם בסוף.
חלב ומוצריו
1. האם אפשר להשתמש בחלב עמיד להכנת יוגורט או קפיר?
ממש לא. זהו חלב שניטל ממנו כל מה שהיה בו טוב. עדיף להסתדר בשלב הזה רק עם מוצרים פרוביוטיים מירקות כבושים.
2. איך אפשר לדעת איזה גבינה היא כן מתאימה לדיאטה ואיזו לא?
אכן בעיה קצת מסובכת. בעיקרון יש לאכול רק גבינות שהוכנו בתהליך תסיסה חיידקית, כפי שהכינו גבינות באופן מסורתי. היום יש שיטות חדשות לייצור גבינות, תהליכים שבהם מוסיפים אנזימים שונים וחומרים שונים בכדי לזרז את זמן ייצור הגבינה וכן כדי ליצור טעמים שונים. גבינות אלו אינן רצויות.
ואיך נדע? ניסיתי לשאול בתנובה, בעצם רציתי לקבל מידע על אילו גבינות הן כן מותססות חיידקית ואילו לא. הם אמרו לי שכולן הן כאלו ואינני מאמינה. אולי מישהו יצליח לקבל מהם מידע אמין?
בכל אופן יש משהו שאני כן ממליצה לשים לב אליו - יש מוצרים במקרר הגבינות שאינן גבינות. שמות המוצרים הם "בסגנון פטה" או "מסוג פרמז'נו" או "בולגרית" - בכל אלו לא מוזכר המושג גבינה. אלו מוצרים שעשויים מחלב בתוספת שומנים מוקשים מהצומח (מרגרינות) ולא גבינות אמיתיות שנעשו בתסיסה חיידקית. תוכלו לשים לב שמחירם הוא הרבה, הרבה יותר זול מהגבינה האמיתית מאותו סוג, משהו כמו 70% יותר זול. הן כן טעימות ובכל זאת יש להתרחק מהן.
ובכל זאת? איך נדע? ישנם אנשים מאד רגישים ויש כאלו שפחות. אני מציעה לאכול חתיכה קטנטנה מהגבינה המסוימת ולשים לב אם יש תגובה לא טובה תוך עד ארבעה ימים. אין דרך מהירה לדעת. אני כן יכולה לומר שקוטג' הוא בטוח יותר מגבינה רכה כמו 9% או סקי. גבינות צהובות בטוחות הן פרמז'ן, גרוייר, גאודה, אמנטל. תמיד יש להתנסות קודם לפני שאוכלים כמות משמעותית.
3. למה אני לא יכולה לאכול יוגורט 'ביו' שאפשר לקנות מוכן ואני צריכה לטרוח ולהכין יוגורט בעצמי?
משתי סיבות - האחת היא שהיוגורט מסחרי הותסס במשך זמן קצר מאד ונותר בו כמות מאד גדולה של לקטוז, סוכר החלב. אנשים עם GAPS אינם יכולים לעכל סוכר ויוגורט כזה ישאר במערכת העיכול, יתסוס וייצור גזים ותופעות נוספות. ביוגורט שהותסס במשך 24 שעות לא נותר לקטוז.
שנית, יוגורט שהכנת בבית בהתססה של 24 שעות הוא הרבה יותר עשיר בחיידקים טובים. החיידקים עצמם עוזרים לעיכול היוגורט עצמו.
4. בארץ החוק אוסר מכירה של לחלב לא מפוסטר. האם אני יכולה להכין יוגורט מחלב מפוסטר או שאין לזה שום ערך?
כן, באירופה במקומות רבים ניתן לקנות חלב לא מפוסטר. גם באנגליה היכן שנוצרה התכנית הזו ניתן להשיג חלב לא מפוסטר (raw) ללא מאמץ. אצלנו לא ולא ניכנס כרגע לסיבות למה. תהליך הפיסטור גוזל מהחלב את כל האנזימים שבו, וכן חלק גדול מהויטמינים. ומחליש מאד את היתרונות הבריאותיים של החלב. החלב המפוסטר הרבה יותר קשה לעיכול. עם זאת היוגורט והקפיר הם עדיין מזונות פרוביוטיים מאד חשובים המסייעים לאכלס מחדש את מערכת העיכול בחיידקים טובים. יתכן ואפשר למצוא חלב עזים לא מפוסטר או חלב נאקות. אם תגדלו עז (כן, יש כאלה שעושים את זה) אז יהיה לכם חלב לא מפוסטר. אין איסור לשתות, רק איסור למכור.
לגבי יוגורט מחלב פרה מפוסטר, אני ממליצה להכין ולנסות, כלומר לעשות בדיקת רגישות או לנסות לאכול קצת ולראות מה קורה. אם יש רגישות אז לחכות עם היוגורט עוד קצת ואז לנסות שוב.
מומלץ שהחלב יהיה אורגני, הרדוף.
5. אני יכולה להשתמש בחמאה הנקראת 'מחמאה'? זה מוצר טוב? או בממרח Lurpak?
לא. חמאה צריכה להיות עשויה 100% משמנת מפוסטרת. כל וריאציה אחרת אינה טובה.
6. יש חמאה אורגנית בארץ?
לא. היה ונעלם.
אני משתמשת בחמאה צרפתית או בלגית מתוך תקווה כלשהי שהפרות שם רועות במרעה חופשי. אין לי שום הוכחה שזה אכן כך או שהחמאה אורגנית. מה שכן, היא צהובה יותר וטעימה יותר, אז אולי יש משהו באמונה שלי. מדובר בחמאה President או Lurpak או חמאה אירית חדשה ומצוינת. על החמאה הבלגית החדשה של וילי פוד איני יודעת דבר, אך נראה לי שגם היא בסדר.
נדמה לי שיש חמאת עזים. לא אורגנית אומנם, אבל מוצרי העזים הם פחות מתועשים.
7. למה בכלל חלב פרה? מה לנו ולחלב פרות?
בעיקרון כל יונק יכול לשתות חלב של יונק אחר. זה קורה בטבע לא מעט. בטבע זה קורה כשאם מניקה גורים של חיה אחרת. הגורים משגשגים על חלב אחר למרות ההרכב התזונתי המעט שונה שיש לכל מין וגזע. במידה והתינוק שלך לא יונק מסיבות שונות יש להשקות אותו בחלב אחר. לאורך ההיסטוריה האנושית אנשים השתמשו בחלב מאשה אחרת (מינקת) או בחלב עזים. אלו היו האופציות היותר קרובות להרכב של חלב האשה. אצלנו האופציות האלו לא זמינות ולכן הקרוב ביותר הוא חלב הפרה.
8. לא אמורים להפסקי לשתות חלב אחרי הינקות? אנחנו מעכלים את זה?
בעיקרון אמורים להפסיק. בטבע אין צריכה של חלב אצל חיה בוגרת. עם זאת, האדם, כבוגר, צורך חלב מזה אלפי שנים. החלב של פרות, עזים, גמלים, יאק היה חלק משמעותי מהתזונה במשך דורות ולא היתה בעיה עם עיכול החלב. למה לא היתה בעיה? כי באופן טבעי החלב מגיע מהאם יחד עם האנזימים הדרושים לעיכול שלו וגם עם ויטמינים רבים. באופן כזה החלב מספק גם את יכולת העיכול שלו. גם, אצל אנשים בריאים, חיידקי המעי שלנו מפיקים את הלקטטאז, האנזים הדרוש לפירוק סוכר החלב, הלקטוז.
מתי התחילה הבעיה והחלו רגישויות לחלב?
א. מסיבות של הגיינה של הבקר התחלנו לפסטר את החלב. הפיסטור הורג את החיידקים אך גם את האנזימים (והויטמינים) שנמצאים בחלב במקור, והמוצר שאנו קונים בקרטון הוא עקר ואין בו את רוב החומרים הטובים שהיו בו, אלו שעזרו לנו לעכל את החלב. ניתן להחזיר לו חלק מהחיים על ידי התססה חיידקית (ראה איך כאן).
ב. אנטיביוטיקה. האנטיביוטיקה שאנחנו לוקחים במצבי מחלה שונים הורסת את אוכלוסיית חיידקי המעי שלנו. כתוצאה מזה לא נוצר אנזים הלקטאז שמפרק את הלקטוז, ואז יש לנו בעיה עם עיכול החלב, בעצם עם סוכר החלב, הלקטוז.
ג. יתכן ונוצרת בעיה במערכת העיכול שכתוצאה ממנה מגיעות לדם מולקולות גדולות של מזון בלתי מעוכל, הגוף תוקף את המולקולות האלו, והנה נוצרה לנו רגישות לחלב (לחלבון החלב, קזאין).
9. הילד שלי אלרגי לחלב. אני פוחדת לתת לו יוגורט. את יכולה להסביר קצת את עניין החלב ב-GAPS?
אני רוצה להסיר כאן חלק מהבלבול שיש סביב החלב ומרכיביו, הקזאין והלקטוז. כמו כן כמה מילים על מוצרי החלב.
פעמים רבות קיר המעי אינו בריא אצל ילדים עם אוטיזם ואינו מתפקד באופן מושלם. לפיכך חלבונים רבים אינם מספיקים להתפרק ולהתעכל לפני שהם נספגים אל זרם הדם. לפעמים יש מצב הנקרא "מעי דליף", מצב בו יש פתחים גדולים מדי בקיר המעי שמאפשרים למולקולות גדולות (ולא רק לחומצות אמינו בודדות) מדי לעבור אל זרם הדם. כשהגוף מזהה מולקולות כאלה הוא תוקף אותן ובדרך נוצרים נזקים משניים שאנחנו קוראים להם "אלרגיה". זו לא באמת אלרגיה כי היא אינה מעוררת את הנוגדנים IGg ו IGe ולכן הרופא עשוי לומר לכם שאין אלרגיה ושאין שום בעיה. למצב הזה אנו קוראים רגישות או אי סבילות. אנחנו, ב-GAPS מכירים בכך שיש בעיה שיש לטפל בה.
נחזור לחלב.
לחלב יש שני מרכיבים שעשויים לעורר בעיה: לקטוז, שהוא סוכר החלב וקזאין שהוא חלבון החלב. אני כותבת שזה עשוי לעורר בעיה אבל חשוב לדייק ולומר שהבעיה אינה בחלב עצמו שהוא גורם לבעיות, הבעיה היא שאותה מערכת עיכול ספציפית פגועה ואינה מסוגלת להתמודד עם החלב.
קזאין, חלבון החלב דווקא נבדק במחקרים רבים, לעומת חלבונים רבים אחרים שלא נבדקו. חלבונים מעוכלים חלקית גורמים לבעיות בגוף ובמיוחד במוח. לראשונה נתקלתי השבוע בבדיקת דם שהראתה על כך שנוצרו מהחלב קזיאומורפינים (חומרים מורפיניים שמשרים סוג של שכרון על המוח).
כשרירית המעי מתחילה להחלים בעקבות יישום תכנית GAPS המצב הזה מתחיל להשתפר, חלבונים מתפרקים טוב יותר במעי ואינם גורמים יותר לבעיות.
לקטוז, סוכר החלב. סוכרים הם הראשונים שמתפרקים בגוף. הם מתחילים להתפרק בפה, כשהם מתערבבים ברוק, המכיל אנזים שמפרק סוכרים, ממשיכים להתפרק בקיבה ואמורים להיספג מהר במעי הדק באותו אזור שנראה כמו יער של אצבעות (vilii). כשרירית המעי נפגעת, אותו יער נפגע (הוא נראה משוטח בתמונות רנטגן בהגדלה) והספיגה שם אינה קיימת גם כן. נוסיף לכך את העובדה שילדים עם אוטיזם לעתים קרובות אינם לועסים את המזון, והוא אינו מתחיל להתפרק בפה, והנה אנחנו עם בעיה רצינית. עמילנים וסוכרים מורכבים אינם מתפרקים, וכך גם סוכר החלב, הלקטוז. הלקטוז הוא דו-סוכר, מורכב מגלוקוז וגלקטוז, ויש צורך באנזים מיוחד כדי לפרק אותו, לקטאז. במצב של מעי חולה אותו אנזים הדרוש לפירוק הלקטוז, לקטאז, אינו נוצר בכמויות הדרושות ובכך מחמירה הבעיה. במידה והאנזים חסר במידה קיצונית האדם עשוי לחוות שלשולים וכאבי בטן. נוסיף לכך את העובדה שמסיבות אידאולוגיות ומסיבות אחרות הורים אינם נותנים לילדים מוצרי חלב ובכך גורמים לגוף להפסיק לייצר את האנזים שמפרק חלב.
הפסקת צריכת מוצרי חלב ל- 6 שבועות מאפשרת למעי להתאושש. עם זאת, כשחוזרים לצרוך מוצרי חלב יש להתחיל לאכול מוצרי חלב מותססים בלבד. כדאי להתחיל את החשיפה לחלב עם גהי, שבאופן תיאורטי אין בו לקטוז או קזאין אלא רק שומן. באופן מעשי יש בו שאריות של קזאין ושל לקטוז. אחרי הגהי נצרוך רק חלב מותסס, על צורותיו. רק זה מותר בדיאטת GAPS כיון שההתססה "אוכלת" את הלקטוז ומפרקת חלקית את הקזאין וחלבוני חלב אחרים. את היוגורט, השמנת והקפיר מכינים בבית על ידי התססה עם חיידקי תרבית למשך מינימום של 24 שעות, דבר המאפשר פירוק של החלבונים.
הכנתם יוגורט? מעולה. פרוטוקול GAPS ממליץ להכניס את היוגורט לתפריט מאד לאט, צעד צעד. זה אומר להתחיל עם כפית ביום או לפעמים אפילו עם כמה טיפות ביום, ולעקוב אחר תגובות הגוף. יש להתקדם ל א ט.
כשקיר המעי מתחיל להחלים, אנזימים מתחילים להיווצר, ומזונות מתחילים להתפרק טוב יותר לפני שהם נספגים. לחלב לא מפוסטר יש יתרון כיון שהוא מכיל יותר אנזימים וחיידקים טובים אך בארץ זה לא חוקי לשווק חלב כזה. אז אם לא רכשתם פרה עז או גמל תצטרכו להסתפק בחלב מסחרי, רצוי אורגני. בתהליך ההתססה החלב הופך שוב למוצר מלא חיים.
אחרי הפסקת צריכה של מוצרי חלב אי אפשר לשוב מייד ולצרוך חלב. צריך לעבור את כל שלבי המוצרים המותססים לאט לאט לפני שמנסים לשתות חלב לא מפוסטר. חלב ניגר מפוסטר יהווה בעיה לתמיד, ככל הנראה.
האם תמיד תהיה התאוששות של היכולת לעכל חלב? קשה לומר. בתכנית GAPS קיר המעי מחלים והתפקוד שלו משתפר ואנחנו רואים שרוב הילדים מסוגלים לשוב ולהסתדר עם מוצרי החלב המותססים ועם גבינות צהובות. במקרים חמורים של מחסור באנזים הלקטאז, יש אפשרות לקחת את האנזים בכמוסות ובכך לעזור לעיכול.
קקאו
אפשר להשתמש בקקאו?
קקאו אסור בדיאטת GAPS. עם זאת שמתי לב שאנשים רבים אינם רגישים לקקאו ויכולים לצרוך אותו כאשר מערכת העיכול שלהם מתחילה להבריא.
אני ממליצה לקנות קקאו אורגני ולנסות לאכול את זה עם קצת יוגורט עם דבש. כרגיל, לאכול קצת ולראות במשך כמה ימים אם אין תגובות לא טובות.
לדף שאלות מיוחדות לילדים עם אוטיזם לחץ כאן
יש לך שאלה שלא מצאת עליה תשובה? שלח אותה אלינו ונשתדל לענות בהקדם. לחץ כאן